Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego
To już ostatnia moja propozycja na wielkanocne dania w tym roku. Jajka faszerowane pastą z makreli bardzo przypadły nam do gustu. Dodatek koncentratu pomidorowego idealnie podkreśla smak wędzonej ryby, a jej kolor fajnie kontrastuje z bielą białek. Jeśli macie w domu szprycę, napełnijcie ją pastą i ładnie udekorujcie jajka. Będą się o wiele lepiej prezentowały na stole, niż takie napełnione zwykłą łyżką.
Do przygotowania farszu do jajek użyłam oleju rzepakowego. Nie może go zabraknąć w mojej wielkanocnej kuchni z kilku powodów. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Zawiera również kwas oleinowy, który zmniejsza zawartość złego cholesterolu. Według badań naukowców, to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie. Warto też na nim smażyć, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne dla smaku przygotowywanych dań.
Życzę Wam smakowitych Świąt Wielkanocnych !
Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 wędzona makrela
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 szalotka
- 4 łyżeczki koncentratu
- sól
- pieprz
- szczypiorek do posypania
Wykonanie:
Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy na cztery. Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Gotową pastą napełniamy polówki jajek, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Bardzo mi smakowały
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń