Krewetki smażone w miodzie i imbirze
Słoneczne dzień dobry 😃!
Dziś od rana piękne słońce, aż chce się żyć ! To w takim razie doskonały moment, aby zająć się pracą w ogródku, popielić i posiać różne warzywa i zioła. Dlatego dziś nie będę spędzała dużo czasu w kuchni i przygotuję szybki obiad czyli krewetki smażone w miodzie i imbirze. Krewetki już zamarynowałam, potem tylko szybko je usmażę i podam razem z ryżem jaśminowym. Przepisem zainspirowała mnie Ania z bloga Kuchennymi drzwiami. Troszkę skróciłam i zmodyfikowałam jej przepis, ale niebawem zrobię go tak jak proponuje Ania. Ze smażonymi bananami i z awokado musi być bosko 😘.
Zostawiam Wam przepis, a ja zmykam do prac ogrodowych.
Dobrego dnia !
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania
Składniki:
- 500 g mrożonych surowych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka klarowanego masła
- 200 ml mleczka kokosowego
- sól morska
- posiekane listki kolendry
Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy. Imbir obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z czosnkiem, Z papryczki usuwamy nasionka i również ją drobno siekamy. W misce mieszamy oliwę, miód, czosnek, papryczkę i imbir. Do powstałej marynaty wrzucamy krewetki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krewetki wraz z marynatą smażymy na patelni na rozgrzanym maśle. Gdy krewetki nabiorą pięknego różowego koloru wlewamy do nich mleko, solimy i chwilę podgrzewamy. Posypujemy kolendrą i od razu podajemy.
nie moje smaki, ale wygladaja super;)
OdpowiedzUsuńAniu, żadne owoce morza ? :)
UsuńUwielbiam krewetki, do tej pory zawsze z czosnkiem robiłam.. Przepis z miodem GENIALNY:)
OdpowiedzUsuńHaniu, miód daje delikatną słodycz, w zestawie z chili i czosnkiem jest pysznie <3
Usuń