Pasztet mięsny z żurawiną

pasztet-na-drewnianej-desce

Kolejnym daniem bez którego według mnie Święta Wielkanocne nie istnieją, to oczywiście pasztet mięsny. I oczywiście taki, który został upieczony w domu. Szczerze powiedziawszy do tych kupnych nie mam zaufania, wolę sama go przygotować. Wiem, wiem, zaraz będa głosy, że z takim domowym pasztetem jest dużo roboty 😉. Pracy faktycznie trochę jest, ale upieczony pasztet doskonale nadaje się do zamrożenia. Można więc za jednym zamachem przygotować pasztety z podwójnej porcji składników, a potem tylko wyjmować gotowy z  zamrażalnika !
Ten, który chcę Wam dziś zaproponować upiekłam z różnych rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Uważam, że taki mieszany pasztet jest najsmaczniejszy. Aby go nieco urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem domowego chrzanu będzie pyszny.
Smacznego 😍.



Pasztet mięsny z żurawiną
Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe
Składniki:
  • 500 g tłustej łopatki wieprzowej
  • 400 g boczku wieprzowego
  • 500 g tłustej łaty wołowej
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 garści suszonej żurawiny

Wykonanie:
Boczek, łopatkę i łatę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, obraną marchewkę i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec dodajemy wątróbkę i zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i warzywa wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w  wywarze  z mięsa. Następnie mięso i warzywa dwukrotnie mielimy., dodajemy bułki i również mielimy. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy, żurawinę i bardzo dokładnie mieszamy,
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy mięsem i wyrównujemy wierzch łyżką. Pasztety pieczemy około 50 minut.

Komentarze

  1. u nas nie ma zwyczaju robienia pasztetu na swieta Wielkanocne.
    ale przepis fajny i kiedys przygotuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli co kraj, to obyczaj :). U nas pasztet obowiązkowy.

      Usuń
    2. :-)
      U nas króluje zur, chrzan, cwikla , jajka i sałatki.

      Usuń
    3. U nas dokładnie tak samo plus pasztet i domowe wędliny :).

      Usuń

Prześlij komentarz