Schab wolno pieczony

plastry-miesa-w-sosie

Dawno nie było na blogu porządnego kawałka mięsa, prawda ? 😃 Szybciutko więc to nadrabiam, tym bardziej, że zbliżają się święta, także przepis na delikatny i aromatyczny schab na pewno się Wam przyda. Schab wolno pieczony w niskiej temperaturze możemy podawać zarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania.


Schab wolno pieczony
Czas przygotowania: 26 godzin
Składniki:
  • 2 kg wieprzowego schabu
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia przykrywamy i marynujemy w zimnym miejscu przez 24 godziny. Po tym czasie schab obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na patelni, a następnie przekładamy z powrotem do żaroodpornego naczynia z całym sosem, który powstał w czasie smażenia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Mięso pieczemy przez 2 godziny, raz na jakiś czas polewając schab sosem z pieczenia.

Komentarze

  1. Wygląda przesmacznie - w sam raz na niedzielny lub poświąteczny obiad. :) Swoją drogą, pozwól, że zapytam, skąd takie ładniutkie talerze? Nigdy nie widziałam takiego wzoru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolina, dziękuję za miłe słowa :). Talerz kupiony jakiś czas temu bodajże w Home & You.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj gościł u mnie na obiedzie tylko z pieczonymi ziemniaczkami! doskonały

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz