Schab wolno pieczony
Dawno nie było na blogu porządnego kawałka mięsa, prawda ? 😃 Szybciutko więc to nadrabiam, tym bardziej, że zbliżają się święta, także przepis na delikatny i aromatyczny schab na pewno się Wam przyda. Schab wolno pieczony w niskiej temperaturze możemy podawać zarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania.
Schab wolno pieczony
Czas przygotowania: 26 godzin
Składniki:
- 2 kg wieprzowego schabu
- olej rzepakowy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia przykrywamy i marynujemy w zimnym miejscu przez 24 godziny. Po tym czasie schab obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na patelni, a następnie przekładamy z powrotem do żaroodpornego naczynia z całym sosem, który powstał w czasie smażenia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Mięso pieczemy przez 2 godziny, raz na jakiś czas polewając schab sosem z pieczenia.
Wygląda przesmacznie - w sam raz na niedzielny lub poświąteczny obiad. :) Swoją drogą, pozwól, że zapytam, skąd takie ładniutkie talerze? Nigdy nie widziałam takiego wzoru.
OdpowiedzUsuńKarolina, dziękuję za miłe słowa :). Talerz kupiony jakiś czas temu bodajże w Home & You.
OdpowiedzUsuńWczoraj gościł u mnie na obiedzie tylko z pieczonymi ziemniaczkami! doskonały
OdpowiedzUsuńZ pieczonymi ziemniaczkami - pycha :)
Usuń