Sól ziołowa z rozmarynem
Sezon na domowe grillowanie już rozpoczęty ! W końcu wiosenna aura nam sprzyja i mogliśmy po zimie odkurzyć nasze grille. Nie wiem jak Wy, ale ja do dań przygotowywanych na grillu lubię dodawać mnóstwo różnych przypraw i ziół. Różne mieszanki staram się robić sama, kupuję jednoskładnikowe przyprawy i mieszam je ze sobą tworząc klasyczne mieszanki. Próbuję też kombinować z nowymi połączeniami i aromatami. Dziś chciałam się podzielić z Wami przepisem na sól ziołową z rozmarynem. Będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs, ryb, a także różnego rodzaju warzyw, czyli wszędzie tam gdzie będzie pasował rozmaryn.
Sól ziołowa z rozmarynem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 4 łyżki gruboziarnistej soli
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
Wykonanie:
Czosnek obieramy, ząbki kroimy na ćwiartki. Z łodyżek rozmarynu odrywamy igiełki.
Do moździerza wkładamy czosnek, rozmaryn i rozcieramy. Po chwili dodajemy 1 łyżkę soli i czerwony pieprz. Ponownie rozcieramy. Jak długo ? To już zależy od Was. Ja lubię gdy przyprawy i zioła nie są do końca roztarte i będą potem wyczuwalne w trakcie jedzenia. Poza tym taka kolorowa sól pięknie się prezentuje.
Sól utartą w moździerzu wysypujemy na pergamin lub papier śniadaniowy, dodajemy do niej pozostałą sól i dokładnie mieszamy, najlepiej palcami.
Papier z solą kładziemy na blachę do pieczenia, którą wsuwamy do piekarnika. Przyprawę suszymy w piekarniku nagrzanym do 50-60 stopni przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gdy przyprawa będzie sucha, przesypujemy ją do młynka lub szczelnie zamkniętego słoiczka.
oooo jaki fajny przepis!
OdpowiedzUsuń