Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem
Moi wierni czytelnicy doskonale wiedzą, że kocham rabarbar 💓. Sezon na to fantastyczne warzywo niedługo się już kończy, więc trzeba koniecznie wykorzystać te ostatnie chwile. Dziś zapraszam Was puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione nadzieniem z rabarbaru z dodatkiem korzennych przypraw. Rabarbar kocha kardamon, goździki, imbir, cynamon... I przepięknie pachnie jak tylko ciacho zacznie się piec.
W dzisiejszym wpisie poczytacie też troszkę o rabarbarze; czy to owoc czy jednak warzywo ? 😊
Rabarbar - owoc czy warzywo
Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi z rejonów Azji. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.
Do gotowania używamy części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar jest bardziej czerwony, tym ma słodszy smak. I właśnie dlatego pojawiają się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem czy jednak może owocem.
Rabarbar jest warzywem mało kalorycznym, bogatym źródłem witaminy C i błonnika. Zawarte w nim substancje pozwolą pozbyć się toksyn z naszego organizmu. Ponadto rabarbar zawiera składniki, które skutecznie łagodzą skutki stresu i zapobiegają jego powikłaniom.
Jednak w spożywaniu rabarbaru należy zachować umiar, ponieważ zawiera duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów utrudnia przyswajanie niektórych substancji przez organizm, dlatego rabarbaru powinny unikać osoby chore na nerki i reumatyzm.
Składniki odżywcze (w 100 g)
- 9 kcal - 36 kJ
- Węglowodany 4.6 g
- Błonnik 3.2 g
- Witamina C 9 mg
- Sód 2 mg
- Potas 136 mg
- Wapń 52 mg
- Fosfor 24 mg
- Magnez 13 mg
- Żelazo 0.6 mg
- Cynk 0.13 mg
- Miedź 0.05 mg
- Mangan 0.16 mg
- Jod 2.3 mg
Tak jak wspomniałam powyżej z
rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta:
drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady.
Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do
mięsa (klik).
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
Lemoniada z rabarbaru
Proporcje: 2 x foremka o wymiarach
Składniki
Składniki
Ciasto:
- 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g rozpuszczonej masła
- 40 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- mleko do pomalowania bułeczek
Nadzienie rabarbarowe:
- 150 g cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki wody lub soku z cytryny
- 5 łodyżek rabarbaru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy masło. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojony rabarbar i przyprawy. Smażymy, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy.
Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy masło. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojony rabarbar i przyprawy. Smażymy, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Następnie smarujemy ciasto rabarbarem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 10 równych części.
Formy natłuszczamy i posypujemy kaszą manną, układamy w nich luźno bułeczki, pamiętając, że ciasto urośnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy mlekiem i pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz