Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

napoj-w-szkalnce-z-cytrusami

Zainspirowana przepisem Ani z bloga Kuchennymi drzwiami postanowiłam wykorzystać to, że niedaleko mojego domu jeszcze ciągle kwitnie czarny bez i też przygotować ten boski napój. Do tej pory robiłam lemoniadę na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu. Teraz mamy szybką lemoniadę z dodatkiem miodu i aromatycznymi listkami mięty. Jest pyszna 💓. I wspaniale orzeźwia podczas upalnych dni.



Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 litr wody 
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • kilkanaście baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 cytryna
  • 1/2 limonki
  • miód naturalny do smaku
  • listki mięty

Wykonanie:
Zerwane kwiaty czarnego bzu układamy na stole, czekamy około 30 minut, aż ewentualni nieproszeni goście, czyli drobne owady opuszczą baldachy. Kwiaty wkładamy do dzbanka i zalewamy je ciepła wodą. Lekko je ugniatamy i czekamy aż woda ostygnie. Wtedy kwiaty odcedzamy, a powstały płyn przelewamy znowu do dzbanka, Dodajemy miód do smaku, plasterki limonki, sok z cytryny (pamiętajmy o dokładnym wyszorowaniu cytrusów przez użyciem) i listki mięty. Wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki lub podajemy z kostkami lodu.

Komentarze

  1. Jutro będę robić, bo wybieram się na działkę. U mnie póki co dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia, dżem truskawkowy z czarnym bzem brzmi pysznie :)

      Usuń
  2. Mega, wygląda ta lemoniada. Idealna na takie dni jak dzisiaj, koniecznie musze je dzisiaj przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, serdecznie zachęcam. Będzie pysznie :).

      Usuń

Prześlij komentarz