Torcik truskawkowy z biszkoptami
Torcik truskawkowy z biszkoptami |
W tym roku sezon truskawkowy będzie niestety krótki 😔. Korzystajmy więc z niego ile się da ! Dziś zapraszam Was na pyszny i delikatny torcik truskawkowy z biszkoptami. Przygotowałam go na bazie zmiksowanych truskawek i bitej śmietany. Do wypełnienia tortownicy użyłam podłużnych biszkoptów, powstał też nich taki mały płotek 😊.
Zachęcam Was do przygotowania go w domu. I obiecuję, że zniknie z talerzy w parę chwil !
Torcik truskawkowy z biszkoptami |
Za co kochamy truskawki
Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie,
pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z
reguły do połowy lipca. W tym roku niestety po wiosennych przymrozkach sezon będzie krótszy a i
ceny są sporo wyższe. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wartościach
smakowych tych aromatycznych małych owoców, pomówmy więc o ich wartościach
odżywczych. Są bogatym źródłem wielu witamin, a także minerałów i mikro- oraz
makroelementów. Posiadają również właściwości
moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z
organizmu nadmiaru wody. Mają wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom
złego cholesterolu i pobudzają białka chroniące przed cukrzycą. Zmniejszają także ilość kwasu
moczowego w naszym organizmie, który podrażnia stawy.
Wartości odżywcze w 100 g
- kalorie - 28
- węglowodany - 7,2 g
- białko - 0,7 g
- tłuszcze - 0,4 g
- błonnik - 1,8 g
- indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40
- wapń - 16 mg
- żelazo - 0,41 mg
- magnez - 13 mg
- fosfor - 24 mg
- potas - 153 mg
- sód - 1 mg
- cynk - 0,14 mg
- witamina C - 60 mg
- witamina A - 1 μg
- witamina E - 0,29 μg
- witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg
- witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg
- witamina B3 (PP) - 0,386 mg
- witamina B6 - 0,047 mg
Źródło:
USDA National Nutrient Database
Truskawki w kuchni
Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację,
ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody,
musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często
przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z
nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye.
Przepisy na blogu:
-------------------------------------------------------------
Torcik truskawkowy z biszkoptami
Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cmCzas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia
Składniki:
- 500 g truskawek
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 500 g zimnej śmietany kremówki 30%
- sok z cytryny
- 300 g podłużnych biszkoptów
- truskawki do ozdobienia ciasta
Wykonanie
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
- Truskawki miksujemy razem z cukrem.
- Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.
- Do soku z cytryny dodajemy 2 łyżki wody i powstałym płynem skrapiamy biszkopty. Następnie ustawiamy kolejne biszkopty dookoła boku tortownicy.
- Ważne: żeby biszkopty dobrze stały w tortownicy musimy przyciąć jeden koniec. Ustawiamy je nieprzyciętą końcówką do góry.
- Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować ! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę.
- Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując.
- Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.
- Połowę gotowej masy przelewamy na spód z biszkoptów, układamy na niej kilka biszkoptów i wylewamy pozostałą masę. Wyrównujemy wierzch.
- Truskawki kroimy na pół i układamy na masie. Tortownicę wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej gdy postoi w niej 4 - 5 godzin.
Wow, wygląda naprawdę nieziemsko i słodko. Wątpie żebym przyrządziła je tak dobrze jak Pani, ale z pewnością spróbuję!
OdpowiedzUsuńAmando, bardzo dziękuję za miłe słowo :). Jestem pewna, że dasz radę i wyjdzie Ci tak sam ! Trzymam kciuki :).
Usuń