Faszerowane kwiaty cukinii
Kwiaty cukinii to prawdziwy letni smakołyk i rarytas ! Ich sezon przypadła właśnie na lipiec. Serdecznie Was zachęcam do ich przygotowania, bo są przepyszne, a zarazem bardzo łatwe do przygotowania. Przy okazji również cieszą nasze oko, bo przepięknie i kolorowo się prezentują na talerzu.
Kwiaty cukinii
Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła.
Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach.
"Kwiaty cukinii to również jadalna część tego warzywa. Zbierane o świcie w słoneczny dzień są mocno otwarte. Przechowane w chłodzie, następnego dnia po zerwaniu zaczynają się zamykać.
Na polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie. Kwiat żeński posadowiony jest na malutkiej cukinii. W zależności od odmiany może to być zielona lub żółta, podłużna lub okrągła cukinia." - przeczytamy na stronie Gospodarstwa.
Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam szczerze, że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je smażyć same albo w cieście naleśnikowym, faszerować przeróżnymi farszami, zapiekać w piekarniku lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy pamiętać, że przed ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik.
Na blogu znajdziecie dwa przepisy na kwiaty cukinii:
-------------------------------------------------------------
Faszerowane kwiaty cukinii
Faszerowane kwiaty cukinii
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 4 żeńskie kwiaty podłużnej cukinii
- 4 łyżki mielonego białego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka listków oregano
- 1 łyżka listków bazylii
- sól
- pieprz
- parmezan do posypania
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kwiaty cukinii delikatnie rozchylamy, usuwamy z nich pręciki.
Czosnek przeciskamy przez praskę, świeże zioła siekamy. W misce mieszamy serek z czosnkiem, ziołami i solą oraz pieprzem. Możemy też dodać kilka kropel oliwy. Farszem napełniamy kwiaty. Delikatnie je zamykamy i układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Małe cukinie malujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15- 20 minut. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia kwiaty posypujemy startym parmezanem. Od razu podajemy.
Świetny pomysł - nigdy bym na to nie wpadła sama z siebie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam ! Kwiaty są przepyszne :).
Usuń