Lato owocowych inspiracji - warsztaty kulinarne


Dziś zapraszam na relację z warsztatów pod tytułem Lato owocowych inspiracji, które odbyły się w Akademii kulinarnej Whirlpool na warszawskiej Pradze. Warsztaty poprowadził Szef Marco Ghia, a przewodnim tematem naszego spotkania były letnie i owocowe desery na zimno. 



Lato owocowych inspiracji - warsztaty kulinarne
1 lipca, jak na początek  pięknego letniego miesiąca przystało, spędziłam w typowo letnich klimatach, czyli  przygotowując pyszne letnie desery z dodatkiem słodkich i aromatycznych sezonowych owoców. Warsztaty, które poprowadził Szef Marco Ghia odbyły się w Akademii Kulinarnej Whirpool, mieszczącej się w kultowym Soho Factory na warszawskiej Pradze.
Zawsze bardzo się cieszę na warsztaty na Mińskiej, bo to moje ulubione studio kulinarne, które jest prowadzone przez przesympatycznych Włochów. Chętnie tu przychodzę, bo atmosfera jest super i zawsze wspólnie upichcimy coś baaardzo pysznego.






W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:
  • Gruszkowy mus z czekolada
  • Włoską bezę z owocami
  • Kawowe semifreddo z nugatem
  • Parfait z nektarynek
Moim numerem jeden i zdecydowanym faworytem warsztatów zostało kawowe semifreddo. Generalnie semifreddo, czyli lodowy deser jest rewelacyjnym daniem na słodko, przypominającym nieco nasze lody, ale zdecydowanie od nich lżejszym. Przygotowuje się go na bazie ubitych białek i kremówki. Właśnie wczoraj, inspirując się warsztatowym przepisem zrobiłam w domu semifreddo z czarnymi porzeczkami, było boskie 😍.
Boska też była włoska beza -w  takiej wersji jadłam ją po raz pierwszy - którą zaparza się gorącym syropem.
Jak widzicie na załączonych zdjęciach sobota minęła mi baaardzo słodko !






We wpisie wykorzystałam zdjęcia autorstwa Magdy Ghia.

Komentarze