Pierogi z bobem i serem
Muszę się przyznać, że pierogi z bobem i serem jadłam i robiłam po raz pierwszy. Do tej pory tylko o nich słyszałam, ale tym razem w końcu postanowiłam zakasać rękawy i wziąć się do roboty ! Powiem Wam, że teraz żałuję, że tak późno odkryłam to boskie danie. Pierogi uwielbiam od zawsze, niezależnie do tego czym są nadziane - czy to na słodko czy na wytrawnie -, ale te podbiły moje kubki smakowe 💓. Pamiętajcie tylko, żeby dodać do nich gęsty biały ser, w przeciwnym razie farsz podczas gotowania zrobi się rzadki. Można go też zastąpić zwykłym białym twarogiem.
Serdecznie Was zachęcam do wypróbowania przepisu z farszem z bobu, na pewno i Wam przypadnie do gustu.
Pierogi z bobem z serem
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ok. ½ szklanki mleka
- ok. ½ szklanki gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
- 500 g ugotowanego i obranego bobu
- 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego Ulubionego z Wielunia)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek EV do smaku
Bób wrzucamy do miski, rozgniatamy go
widelcem. Możemy go też zblendować, ale ja wolę, jak są wyczuwalne
kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do bobu wraz z serkiem.
Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i kilka kropel oliwy.
Ze
składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt
twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na
30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy
kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy
ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody,
przez około minutę od wypłynięcia.
Podajemy delikatnie skropione oliwą.
Okazuje się, że z bobu można zrobić teraz wszystko. :) Widzę i sałatki i ciasta i jeszcze pierogi. Niesamowite.
OdpowiedzUsuń:D. Ale powiem szczerze, że ciasta jeszcze nie widziałam. Opowiesz coś więcej o nim ?
Usuńale pysznie to wygląda! Mega apetyczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa :).
UsuńZrobię takie przy najbliższej okazji bo mama uwielbia bób :D lubię kombinować z farszem do pierogów :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam :). A wszelkie kombinacje są jak najbardziej wskazane :D
UsuńWiele przepisów z bobem ostatnio próbowałam, ale pierożków jeszcze nie miałam okazji :D
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie ten moment :).
Usuń