Sałatka z bobem i ziemniakami
Dziś na tapecie kolejne lekkie i letnie danie, czyli sałatka. Ponieważ w dalszym ciągu trwa sezon na bób, postanowiłam zrobić sałatkę z bobem i ziemniakami - myślę, że to bardzo fajny i smakowity duet. Do tego musztardowo czosnkowy sos i nic więcej do szczęścia w letnie popołudnie nam nie jest potrzebne. Ugotowane warzywa można wymieszać z sosem, póki będą jeszcze gorące, wtedy sos mocnej wniknie w ziemniaki i w bób i sałatka będzie bardziej wyrazista.
Parę słów o bobie
Bób jest rośliną strączkową,jednoroczną, uprawianą w wielu krajach na całym świecie (w Chinach już od 5 tysięcy lat!). Wyglądem przypomina inne rośliny strączkowe jak soja, fasola czy ciecierzyca. Młody bób spokojnie można jeść na surowo, bez zdejmowania łupinek.
Nasiona bobu są jada się zarówno w Afryce, Europie jak i na Bliskim Wschodzie. Bób, jak większość strączkowych zawiera wiele cennych składników.
Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości.
Gotowany bób jest kaloryczny, w 100 g zawiera aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Bób może pomóc kontrolować wagę, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka.
Gotowany bób jest kaloryczny, w 100 g zawiera aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Bób może pomóc kontrolować wagę, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka.
Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz A.
Warto pamiętać o tym, że niektóre osoby powinny być ostrożne, jeśli chodzi o jedzenie bobu; chorzy na dnę moczanową powinni unikać bobu, gdyż zawiera on stosunkowo dużo substancji, które mogą nasilać objawy choroby, tj. przyczyniać się do powstawania kamieni szczawianowych. Tak samo osoby o skłonnościach do wzdęć, cierpiące na częste bóle brzucha i różnego rodzaju kłopoty trawienne również powinny znacznie ograniczyć bób w swojej diecie, a gdy już zdecydują się na posiłek, który go zawiera, odpowiednio go ugotować.
Warto pamiętać o tym, że niektóre osoby powinny być ostrożne, jeśli chodzi o jedzenie bobu; chorzy na dnę moczanową powinni unikać bobu, gdyż zawiera on stosunkowo dużo substancji, które mogą nasilać objawy
Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g
- Wartość energetyczna - 110 kcal
- Białko ogółem - 7,60 g
- Tłuszcz - 0,40 g
- Węglowodany - 19,65 g
- Błonnik - 5,4 g
- Witamina C – 0,3 mg
- Tiamina – 0,097 mg
- Ryboflawina – 0,089 mg
- Niacyna - 0,711 mg
- Kwas pantotenowy - 0,157 mg
- Witamina B6 - 0,072 mg
- Kwas foliowy - 104 μg
- Witamina A – 1 μg
- Witamina K - 2,9 μg
- Wapń – 36 mg
- Żelazo - 1,50 mg
- Magnez - 43 mg
- Fosfor - 125 mg
- Potas - 268 mg
- Sód – 5 mg
- Cynk - 1,01 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Bób w kuchni
Bób na blogu:
Cóż dobrego możemy przygotować z bobu ? Z reguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych.
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami
Sałatka: bób i cukinia
Sałatka z bobem i fasolką szparagową
Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji
Sałatka z kaszą orkiszową
Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową
Quinoa i smażone zielone warzywa
Pieczone młode warzywa
Ryż z bobem i szpinakiem
Pasta z bobu z miętą
Pasta z bobu
Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem
Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym
Zielone warzywne curry
-------------------------------------------------------------
Sałatka z bobem i ziemniakami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1000 g młodych małych ziemniaków
- 500 g bobu
- 1 szalotka
- 1/2 pęczka koperku
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta cukru
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- sok 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie płuczemy. Bób i ziemniaki gotujemy na parze. Bób przez około 15 minut, natomiast ziemniaki nieco dłużej, aż będą miękkie. Po ugotowaniu bób od razu wkładamy do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania i piękny zielony kolor. Po 2 minutach odcedzamy i gdy lekko przestygnie łuskamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na pół.
W szklance mieszamy musztardę, olej, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Szalotkę kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, zalewamy sosem, dodajemy koperek i mieszamy.
co tu dużo gadać: to jest genialne!
OdpowiedzUsuńNie sposób się z Tobą nie zgodzić :).
Usuńto po prostu nie może nie smakować dobrze
OdpowiedzUsuńNie może :D
Usuń