Letnie owocowe śniadanie
Dziś dla moich czytelników przygotowałam kolejną pyszna śniadaniową propozycję. W trakcie lata warto wykorzystywać świeże i dojrzałe owoce i dodawać je do naszych posiłków. Ja staram się to robić codzienne mieszając różne smaki i aromaty. Tak więc zapraszam na letnie owocowe śniadanie, do którego przygotowania wykorzystałam płatki jęczmienne, ananasa i borówki amerykańskie. Ja płatków nie gotuje, tylko je namaczam; jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść ich surowych, przed dodaniem ich do jogurtu po prostu je ugotujcie.
Dobrego dnia 😍.
Parę słów o borówce amerykańskiej
Borówka amerykańska, nazywana
inaczej borówką wysoką (Vaccinium corymbosum), to wysoki rosnący na 2-3
metry krzew z rodziny wrzosowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej i w stanie
dzikim rośnie na terenach wilgotnych. W Polsce jest rośliną uprawną ( jestem
szczęśliwą posiadaczka takich trzech krzaków
moim ogródku). Borówka amerykańska jest rośliną długowieczną, ponieważ jej plantacje, przy dobrym zarządzaniu mogą być eksploatowane nawet przez 20 lat.
Borówka to owoc, którego właściwości lecznicze zaczęto doceniać dopiero w XX
wieku, bo wtedy właśnie zaczęto uprawę
tych owoców. Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody
(borówki czarne), ale są od nich zdecydowanie większe i słodsze w smaku. Są także
skuteczniejsze w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i mogą zapobiegać
marskości wątroby.
Poza tym borówka poprawia stan skóry, wspomaga układ
nerwowy, wspomaga wzrok (polepszając krążenie krwi w naczyniach krwionośnych
gałki ocznej i zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej), wykazuje działanie
tak przeciwbiegunkowe, jak i wspomaga walkę z zaparciami, obniża poziom złego
cholesterolu we krwi, alkalizuje organizm, wspomaga odporność, a także spowalnia
procesy starzenia się komórek.
To cudowny owoc, który poza tymi
wszystkimi właściwościami jest też bardzo smaczny.
Właściwości odżywcze borówek w 100 g
- Kalorie (wartość energetyczna) 57 kcal / 240 kJ
- Białko 0,74 g
- Tłuszcz ogółem 0,33 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,028 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,047 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,146 g
- Kwasy tłuszczowe omega-3 0,058 g
- Kwasy tłuszczowe omega-6 0,088 g
- Węglowodany 14,49 g
- Błonnik pokarmowy 2,4 g
- Witamina A 54 I.U.
- Witamina D 0 I.U.
- Witamina E 0,57 mg
- Witamina K1 19,3 µg
- Witamina C 9,7 mg
- Witamina B1 0,037 mg
- Witamina B2 0,041 mg
- Witamina B3 (PP) 0,418 mg
- Witamina B6 0,052 mg
- Kwas foliowy 6 µg
- Witamina B12 0 µg
- Kwas pantotenowy 0,124 mg
- Wapń 6 mg
- Żelazo 0,28 mg
- Magnez 6 mg
- Fosfor 12 mg
- Potas 77 mg
- Sód 1 mg
- Cynk 0,16 mg
- Miedź 0,06 mg
- Mangan 0,34 mg
- Selen 0,1 µg
- Cholesterol 0 mg
Borówka w kuchni
Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋.
Ciasto drożdżowe z owocami lata
Puchate ciasto z owocami
Kruche ciasto z pianką i owocami
Tarta z borówkami amerykańskimi
Puchate ciasto z owocami
Kruche ciasto z pianką i owocami
Tarta z borówkami amerykańskimi
Kruchy spód z lekką pianką i borówki
Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera
Tarta z borówką amerykańską
Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera
Tarta z borówką amerykańską
Sernik na zimno z borówką amerykańską
Bazyliowy sernik na zimno z borówką
Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek
Bazyliowy sernik na zimno z borówką
Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek
Letnie owocowe śniadanie
Czas przygotowania: 10 minut + czas oczekiwania
Proporcje dla jednej osoby
Składniki:
- 200 g naturalnego jogurtu
- 2 łyżki płatków jeczmięnnych
- 1/2 szklanki pokrojonego dojrzałego ananasa
- 2 garści borówek amerykańskich
- opcjonalnie miód do posłodzenia
Wykonanie:
Jogurt wlewamy do miseczki, wsypujemy płatki jęczmienne, mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 minut, żeby namiękły. Po tym czasie dodajemy owoce. Wszystko razem mieszamy. Jeśli owoce nie były zbyt słodkie jogurt dosładzamy naturalnym miodem.
Nasze danie możemy też przygotować inaczej: wszystkie składniki wrzucamy od razu do miski, mieszamy i odstawiamy. Po 15 minutach znowu mieszamy, dodajemy opcjonalnie miód, jeśli nasze śniadanie wyda się nam za mało słodkie.
Buenas
OdpowiedzUsuńEsta genial tu redaccion y hay muchas cosas que no sabia
que me has enseñado, esta maravilloso.. te queria corresponder el tiempo que dedicaste,
con unas infinitas gracias, por aconsejar a gente como yo jujuju.
Besos, saludos
Muchas gracias por tus palabras, es un placer tenerte aqui.
Usuń