Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską
Do tej pory zawsze robiłam klasyczne serniki na
zimno, czyli mielony serek z wiaderka ucierałam czy też mieszałam z dodatkiem - zależnie od wersji -
serka mascarpone, jogurtu naturalnego czy śmietanki kremówki. Ostatnio w
jednej z gazet kulinarnych wypatrzyłam taki oto słodko-słony sernik i
postanowiłam go przetestować w mojej kuchni. Troszkę zmieniłam proporcje - 3/4 puszki słodzonego mleka to dla mnie zbyt dużo - i dodałam żelatynę. Bez niej sernik były bardzo rzadki i nie nadawałby się do krojenia.
Muszę przyznać, że efekt końcowy baaardzo
pozytywnie mnie zaskoczył. Serdecznie Was namawiam do jego przygotowania.
Parę słów o borówce amerykańskiej
Borówka amerykańska, nazywana inaczej borówką wysoką (Vaccinium corymbosum), to wysoki rosnący na 2-3 metry krzew z rodziny wrzosowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej i w stanie dzikim rośnie na terenach wilgotnych. W Polsce jest rośliną uprawną ( jestem szczęśliwą posiadaczka takich trzech krzaków moim ogródku). Borówka amerykańska jest rośliną długowieczną, ponieważ jej plantacje, przy dobrym zarządzaniu mogą być eksploatowane nawet przez 20 lat. Borówka to owoc, którego właściwości lecznicze zaczęto doceniać dopiero w XX wieku, bo wtedy właśnie zaczęto uprawę tych owoców. Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody (borówki czarne), ale są od nich zdecydowanie większe i słodsze w smaku. Są także skuteczniejsze w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych i mogą zapobiegać marskości wątroby.
Poza tym borówka poprawia stan skóry, wspomaga układ nerwowy, wspomaga wzrok (polepszając krążenie krwi w naczyniach krwionośnych gałki ocznej i zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej), wykazuje działanie tak przeciwbiegunkowe, jak i wspomaga walkę z zaparciami, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, alkalizuje organizm, wspomaga odporność, a także spowalnia procesy starzenia się komórek.
To cudowny owoc, który poza tymi wszystkimi właściwościami jest też bardzo smaczny.
Właściwości odżywcze borówek w 100 g
- Kalorie (wartość energetyczna) 57 kcal / 240 kJ
- Białko 0,74 g
- Tłuszcz ogółem 0,33 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,028 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,047 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,146 g
- Kwasy tłuszczowe omega-3 0,058 g
- Kwasy tłuszczowe omega-6 0,088 g
- Węglowodany 14,49 g
- Błonnik pokarmowy 2,4 g
- Witamina A 54 I.U.
- Witamina D 0 I.U.
- Witamina E 0,57 mg
- Witamina K1 19,3 µg
- Witamina C 9,7 mg
- Witamina B1 0,037 mg
- Witamina B2 0,041 mg
- Witamina B3 (PP) 0,418 mg
- Witamina B6 0,052 mg
- Kwas foliowy 6 µg
- Witamina B12 0 µg
- Kwas pantotenowy 0,124 mg
- Wapń 6 mg
- Żelazo 0,28 mg
- Magnez 6 mg
- Fosfor 12 mg
- Potas 77 mg
- Sód 1 mg
- Cynk 0,16 mg
- Miedź 0,06 mg
- Mangan 0,34 mg
- Selen 0,1 µg
- Cholesterol 0 mg
Borówka w kuchni
Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋.
Ciasto drożdżowe z owocami lata
Puchate ciasto z owocami
Kruche ciasto z pianką i owocami
Tarta z borówkami amerykańskimi
Puchate ciasto z owocami
Kruche ciasto z pianką i owocami
Tarta z borówkami amerykańskimi
Kruchy spód z lekką pianką i borówki
Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera
Tarta z borówką amerykańską
Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera
Tarta z borówką amerykańską
Sernik na zimno z borówką amerykańską
Bazyliowy sernik na zimno z borówką
Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek
Bazyliowy sernik na zimno z borówką
Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek
Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Składniki:
- 250 g mascrapone
- 250 g śmietankowego serka kanapkowego
- 3/4 szklanki słodzonego skondensowanego mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- sok z 1 cytryny
- 350 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody, następnie delikatnie podgrzewamy w mikrofali, uważając, aby woda się nie zagotowała. Odstawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy serek i mascarpone, a następnie powoli wlewamy mleko, dalej ubijamy. Zimną żelatynę hartujemy 3 łyżkami masy serowej, wlewamy ją do miski z masą cały czas miksując. Następnie wrzucamy około 250 g borówek, dalej miksujemy. Cześć owoców się rozpadnie dając sernikowy delikatny kolor.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą, sernik przelewamy do formy. Górę dekorujemy pozostałymi borówkami i wkładamy do lodówki na 4 -5 godzin.
:)
OdpowiedzUsuńEsta genial tu articulo y hay cuantiosas cosas que no sabia que me has enseñado, esta maravilloso..
te queria reconocer el periodo que dedicaste, con unas infinitas gracias, por
instruir a gente como yo jejeje.
Besos, saludos
Hola, muchas gracias por tus palabras. Me dan mucho animo :).
UsuńSaludos