Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym
Póki w warzywnikach i przydomowych ogródkach kwitną kwiaty cukinii wykorzystuję ten czas na maksa ! Z reguły staram się kupować żeńskie kwiaty, czyli takie z malutką cukinią. Te baby cukinie są przepyszne i bardzo delikatne. Dziś zapraszam moich czytelników na smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym. Są chrupiące i znikają z talerza w ułamku sekundy, tak wiec od razu zróbcie sobie podwójną porcję 😀.
Kwiaty cukinii
Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła.
Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach.
"Kwiaty cukinii to również jadalna część tego warzywa. Zbierane o świcie w słoneczny dzień są mocno otwarte. Przechowane w chłodzie, następnego dnia po zerwaniu zaczynają się zamykać.
Na polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie. Kwiat żeński posadowiony jest na malutkiej cukinii. W zależności od odmiany może to być zielona lub żółta, podłużna lub okrągła cukinia." - przeczytamy na stronie Gospodarstwa.
Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam szczerze, że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je smażyć same albo w cieście naleśnikowym, faszerować przeróżnymi farszami, zapiekać w piekarniku lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy pamiętać, że przed ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik.Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii:
smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido
faszerowane kwiaty cukinii
kwiaty cukinii nadziewane krewetkami
-------------------------------------------------------------faszerowane kwiaty cukinii
kwiaty cukinii nadziewane krewetkami
Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 6 żeńskich kwiatów cukinii
- 1 duże jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- ok. 100 ml piwa
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
W misce miksujemy jajko, mąkę, piwo i przyprawy. Ilość piwa podaję w przybliżeniu, jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dodać więcej piwa. Ja wolę gdy ciasto jest luźne i lejące.
Z kwiatów cukinii delikatnie usuwamy pręciki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, każdy kwiat dokładnie maczamy w cieście i wkładamy w gorący tłuszcz. Smażymy z obydwu stron na lekko złocisty kolor.
Po usmażeniu układamy na chwil na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby je osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podajemy na stół.
Z kwiatów cukinii delikatnie usuwamy pręciki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, każdy kwiat dokładnie maczamy w cieście i wkładamy w gorący tłuszcz. Smażymy z obydwu stron na lekko złocisty kolor.
Po usmażeniu układamy na chwil na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby je osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podajemy na stół.
Zawsze miałam ochotę je zrobić ale nigdy nie było na krzaczkach dość kwiatów, żeby mieć i kwiaty i warzywa później....no nic, może w przyszłym sezonie! :D wyglądają zachwycająco :D
OdpowiedzUsuńNo tak, to jest problem :). W takim układzie warto je kupić na targu lub dobrym warzywniaku. Jeszcze są.
UsuńAleż piękne kwiaty urosły na talerzu :) Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńPrawda, ze piękne ? A na dodatek jeszcze pyszne :).
Usuń