Smaki Wisły. Cztery pory roku - miodobranie
Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to prospołeczny i edukacyjny
projekt skierowany do blogerów i mediów kulinarnych oraz szefów kuchni. Swoim
zasięgiem obejmuje całą Polskę. Program ma charakter interdyscyplinarny – łączy
historyczne receptury ze współczesnymi trendami kulinarnymi, a nowe technologie
z historią miejsca.
8 września odbyło się kolejne spotkanie, które było zatytułowane "Cud miód - miodobranie".
Zapraszam na relację.
Smaki Wisły - parę słów o projekcie
Projekt ten powstał dzięki współpracy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie z dwoma blogerkami kuchennymi: Ani z bloga Czosnek w pomidorach i Julity z Wrzacej kuchni.
Tak opisują go organizatorki:
Projekt Smaki Wisły obejmuje trzy
obszary
Przede wszystkim chcemy pokazać
znaczenie Wisły, jej unikalnych zasobów i historii, oraz jej powiązania z
Warszawą, a w szczególności z Wilanowem. Punktem odniesienia dla prezentacji
zróżnicowania i uniwersalności zasobów wiślanych jest polska tradycja
kulinarna. Sztuka kulinarna stanowi bardzo ważny i niestety wciąż niedoceniany
element dziedzictwa kulturowego. W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od
kilku lat z powodzeniem i zgodnie z misją instytucji rozwijany jest program
historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Muzeum wydało drukiem pierwsze polskie
książki kucharskie, prezentując je w serii Monumenta Poloniae Culinaria.
Prowadzone są także pokazy i atrakcyjne warsztaty historycznej rekonstrukcji
kulinarnej.
Drugim obszarem, którym zajmiemy
się w trakcie realizacji projektu, są zmiany pór roku i rytm, jaki nadawały one
życiu mieszkańców Warszawy w okresach historycznych.
Trzeci wymiar to pragnienie
stworzenia wyjątkowej, otwartej przestrzeni miejskiej, która będzie nawiązywać
do tradycji założenia wilanowskiego, czyli do historycznych ogrodów warzywnych
i fruktyfikujących, oraz do współczesnej idei otwartych ogrodów społecznych
funkcjonujących jako miejsca spotkań, wymiany myśli i wiedzy. W ramach projektu
przewidziano spotkania tematyczne, związane ściśle ze zmianą pór roku.
Wyłoniliśmy grupę blogerów,
szefów kuchni oraz dziennikarzy, którzy z jednej strony są podstawowymi
odbiorcami programu, z drugiej zaś – twórcami projektu, jego ambasadorami.
Reprezentując sam projekt, reprezentują też Warszawę w całym kraju i poza jego granicami, ponieważ część z
nich jest rozpoznawalna i znana w świecie.
W ramach programu Muzeum Pałacu
Króla Jana III w Wilanowie udostępnia część ogrodu, którą uczestnicy obsadzą
wybranymi sadzonkami roślin. Z nich właśnie będziemy korzystać podczas
projektowych warsztatów. Zaplanowano osiem spotkań, na które osoby zgłaszające
chęć uczestnictwa będą zapraszane rotacyjnie.
Wrześniowe spotkanie zaczęliśmy od wizyty w wilanowskiej
pasiece Ule Króla, w której wcieliliśmy się w role pszczelarzy. Muszę przyznać, że było to niesamowite doświadczenie, nigdy do tej pory nie brałam udziału w miodobraniu.
Potem wzięliśmy udział w wykładzie i warsztatach „Cud miód – miodobranie”, podczas których dowiedzieliśmy się jak wygląda cały proces pozyskiwania miodu. Muszę Wam powiedzieć, że taki miód prostu z pasieki smakuje rewelacyjnie !
Po wykładzie udaliśmy się do ogródka oddanego nam w posiadanie przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie na czas projektu, aby zebrać nasze plony. Z nich właśnie korzystamy podczas naszych warsztatów.
Następnie odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których wykorzystaliśmy
przepisy z wydanej przez Muzeum Pałacu w Wilanowie książki „Tatarskie ziele w
cukrze”.
Tradycyjnie gotowaliśmy pod czujnym okiem Maćka Nowickiego – Szef Kuchni Restauracji Villa Intrata,
która jest częścią Muzeum Pałacu w Wilanowie, który zajmuje się rekonstrukcją starych polskich przepisów.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:- zupę Montglas z kurkami
- ziemniaki a la Karlsruche
- solę w pomidorach
- zefir jabłeczny z bianką
- serownik kozi z miodem
We wpisie wykorzystałam zdjęcia autorstwa Ani Dobrowolańskiej z bloga Smaczne ujęcie.
Wow, ale musiało być świetnie! Chętnie też bym w czymś takim uczestniczyła :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie było świetnie :). Kolejne spotkanie już w piątek !
Usuń