Tarta z dynią i szpinakiem
Sezon na dynię trwa w najlepsze ! Z roku na rok pojawiają się kolejne nowe odmiany. Ja niezmiennie od kilku lat jestem w sumie wierna jednej odmianie, czyli dyni Hokkaido. Jej miąższ jest zwarty, można ją piec ze skórką. Nadaje się do dań na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam z jej wykorzystaniem pyszną wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli macie lenia możecie ją przygotować także z użyciem gotowego kruchego ciasta lub ciasta francuskiego.
Parę słów o dyni
Dynia to rodzaj roślin
jednorocznych należących do rodziny dyniowatych. To warzywo bogate w witaminy i minerały,
zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.
Dynia jest bogata w beta-karoten
- to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma
tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych.
Beta-karoten jest przeciwutleniaczem i
hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a także zapobiega rozwojowi chorób
nowotworowych. Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z
bogatszych źródeł beta-karotenu. Pamiętajmy, że beta-karoten jest odporny na działanie
wysokiej temperatury, dlatego poddana obróbce cieplnej dynia jest również
dobrym źródłem prowitaminy A.
Dodatkowo jest niskokaloryczna i
beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo na
odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Zawarte w niej substancje
balastowe przeciwdziałają także zaparciom i obniżają poziom cholesterolu.
Należy zwrócić uwagę, że indeks
glikemiczny dyni jest wysoki i wynosi 75, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy.
Smakoszy dyni nie będę przekonywać do odmiany Uchiki Kuri z Wyspy Hokkaido, bo każdy doskonale ją zna. Ja w tym roku próbowałam nowej odmiany Futsu Black. Upiekłam ją, kolor ma mniej intensywny niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa.
Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka...
W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda.
Wartości odżywcze dyni surowej/gotowanej w 100 g
- Wartość energetyczna - 26/20 kcal
- Białko ogółem - 1.00/0.72 g
- Tłuszcz - 0.10/0.07 g
- Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
- Błonnik - 0.5/1.1 g
- Witamina C – 9.0/4.7 mg
- Tiamina – 0.050/0.031 mg
- Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
- Niacyna - 0.600/0.413 mg
- Witamina B6 - 0.061/0.044 mg
- Kwas foliowy - 16/9 µg
- Witamina A – 8513/5755 IU
- Witamina E – 1.06/0.80 mg
- Witamina K - 1.1/0.8 µg
- Wapń – 21/15 mg
- Żelazo - 0.80/0.57 mg
- Magnez - 12/9 mg
- Fosfor - 44/30 mg
- Potas - 340/230 mg
- Sód – 1/1 mg
- Cynk - 0.32/0.23 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard
Reference
Dynia w kuchni
Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.Wtedy, gdy już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem.
Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego !
Dynia na wytrawnie:
Zupa-krem z pieczonej dyni
Zupa dyniowa z marchewką
Dynia zapiekana z grzybami
Prażone pestki dyni
Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
Zupa dyniowa z marchewką
Dynia zapiekana z grzybami
Prażone pestki dyni
Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
I na słodko:
Dyniowe ślimaczki drożdżowe
Placuszki dyniowe na słodko
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy
Ciasto z dynią, gruszką i figami
Sernik dyniowy z karmelem
Placuszki dyniowe na słodko
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy
Ciasto z dynią, gruszką i figami
Sernik dyniowy z karmelem
Tarta z dynią i szpinakiem
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 opakowanie szpinaku Poltino
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 50 g sera feta
- 5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy jajka, śmietanę, czosnek i przyprawy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
W międzyczasie zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Solimy i pieprzymy.
W międzyczasie zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Solimy i pieprzymy.
Plastry dyni kroimy na pół, fetę kroimy w kostkę
Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście układamy dynię, szpinak i fetę, wylewamy masę jajeczną i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż masa się ładnie zetnie.
Od jakiegoś czasu chodzi za mną właśnie dynia. Z chęcią przetestuję ten przepis na tartę :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam :).
UsuńDokładnie, ja również mam wielką ochotę na dynię :P
OdpowiedzUsuńJesień to i dynia :).
UsuńPrezentuje się wspaniale! Podoba mi się, że użyłaś dużych kawałków dyni.
OdpowiedzUsuńDziękuje :). Też lubię poczuć pod zębem kawałek dyni.
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
OdpowiedzUsuńhttps://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy