Warsztaty Akademii Smaku Sokołów i siedleckiej Brofaktury
Dziś wracam do jednego pięknego sierpniowego dnia, który był dniem pełnym wrażeń, smakowitych dań i miłego towarzystwa, czyli wycieczki do siedleckiej Brofaktury i do Woli Suchożebrskiej, gdzie grillowaliśmy z marką Sokołów. Była wizyta w browarze, były warsztaty z naszą pyszną polską wołową w roli głównej, a także testowanie regionalnych piw.
Zapraszam na relację !
Warsztaty Akademii Smaku Sokołów i Brofaktury
W zabytkowej hali targowej, która zbudowano w 1901 roku i która znajduje się w samym Centrum Siedlec powstało bardzo klimatyczne miejsce. Mieści się w nim centrum handlowe oraz restauracja z mini browarem i koktajl barem. Siedlecki Browar Restauracyjny Brofaktura sprawił, że opuszczone przez lata miejsce na nowo wypełniło się życiem.
Po browarze oprowadził nas główny piwowar Bartłomiej Imieliński, opowiedział nam o tajnikach warzenia piwa. Pierwszy raz miałam okazję zobaczyć jak wygląda taki proces.
W zabytkowej hali targowej, która zbudowano w 1901 roku i która znajduje się w samym Centrum Siedlec powstało bardzo klimatyczne miejsce. Mieści się w nim centrum handlowe oraz restauracja z mini browarem i koktajl barem. Siedlecki Browar Restauracyjny Brofaktura sprawił, że opuszczone przez lata miejsce na nowo wypełniło się życiem.
Po browarze oprowadził nas główny piwowar Bartłomiej Imieliński, opowiedział nam o tajnikach warzenia piwa. Pierwszy raz miałam okazję zobaczyć jak wygląda taki proces.
W trakcie wizyty mogliśmy spróbować takich oto piw:
- piwo Roskoszne - pszeniczne z nutami bananowo-goździkowymi, które mieszają się z chlebowo-korzennym posmakiem.
- This is...Mlecyk! - połączenie chmielu z mniszkiem lekarskim
- piwo Kupieckie - typu pils charakteryzuje się jasnozłotą barwą i rześką chmielową goryczką wzbogaconą nutą słodu i herbatników.
- Sir Szyszunia - angielski brown porter z aromatem jaśminu i orzecha włoskiego
Nie przepadam zbytnio za piwem, ale muszę przyznać, że te siedleckie bardzo mi przypadły do gustu. Moim numerem 1 został Mlecyk.
Po wizycie w Siedlcach przyszła pora by wyruszyć do Dworku Ziemiańskiego znajdującego się w Woli Suchożebrskiej, gdzie gości Akademia Smaków Sokołów. Czekał tam na nas piknik, leżaki, pyszne piwa z całego świata i niezastąpiony Szef kuchni Dominik Moskalenko, a także wspaniała polska wołowina produkowana przez Sokołów. Dominik opowiedział nam o tajnikach sezonowania tego rodzaju mięsa.
Podczas warsztatów - jak widać na zdjęciach - humory nam dopisywały. Fajnie było się spotkać z blogerami kuchennymi, którzy na warsztaty zjechali z całej Polski. Pogoda była jak na zamówienie, mogliśmy, więc także co nieco poleniuchować na zielonej trawce.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:
- orientalnego szaszłyka z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi
- marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami
- burgera z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego
Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji z warsztatów.
Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie. To był cudnie spędzony dzień pełen wrażeń i pysznych smaków. Zresztą co tam dużo mówić, wyjazdy i warsztaty z Sokołowem zawsze są super ciekawe i wspaniale zorganizowane, między innymi dzięki Agnieszce Sałkowskiej !
Agnieszka, doskonała robota 😍.
We wpisie wykorzystałam zdjęcia udostępnione przez Sokołów SA.
Komentarze
Prześlij komentarz