Krucha tarta ze śliwkami i kremem
Wrzesień i październik to czas śliwek ! Wtedy obowiązkowo w mojej kuchni pachnie powidłami śliwkowymi. Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków.
Jesień to też czas na drożdżowe bułeczki ze śliwkami. W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami.
Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki, został przygotowany na bazie mleka i mąki kukurydzianej. Idealnie się komponuje z przyprawami korzennymi i śliwkami.
Koniecznie upieczcie ją na weekend 💗.
Parę słów o śliwkach
Śliwki to klasyczne jesienne owoce, pojawiają się na naszych stołach z początkiem września.
Obecnie uprawiana śliwka europejska to połączenie tarniny i śliwy
wiśniowej - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza
Kaspijskiego, dlatego też przyjmuje się, że to właśnie tam powstała dzisiejsza
śliwka.
W Polsce
najbardziej popularne są oczywiście węgierki, ale na targach kupimy też
mirabelki, renklody, stanleye, opale czy tez inne rodzaje tych owoców
importowanych z zagranicy.
Śliwki nie
tylko bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ale także na nasza urodę.
Okazuje się, że śliwki pomagają przy pękających naczynkach, uszczelniają
naczynia krwionośne, a nawet... redukują proces starzenia się oraz powstawania
zmarszczek.
Dieta bogata
w śliwki działa antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo, hamuje wchłanianie
cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje
na układ nerwowy. Panowie także powinni docenić wartości śliwek! Badania donoszą,
że spożywanie wyciągu z tych owoców jest stosowane przy leczeniu prostaty.
Śliwki nie tylko poprawiają apetyt, ale także
regulują trawienie, zapobiegając zaparciom i przyspieszając metabolizm.
Wartości odżywcze śliwki
w 100 g
- Kalorie (wartość energetyczna) 46 kcal / 193 kJ
- Białko 0,70 g
- Tłuszcz ogółem 0,28 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,017 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,134 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,044 g
- Kwasy tłuszczowe omega-6 0,044 g
- Węglowodany 11,42 g
- Błonnik pokarmowy 1,4 g
- Witamina A 345 I.U.
- Witamina D 0 I.U.
- Witamina E 0,26 mg
- Witamina K 6,4 µg
- Witamina C 9,5 mg
- Witamina B1 0,028 mg
- Witamina B2 0,026 mg
- Witamina B3 (PP) 0,417 mg
- Witamina B6 0,029 mg
- Kwas foliowy 5 µg
- Witamina B12 0 µg
- Kwas pantotenowy 0,135 mg
- Wapń 6 mg
- Żelazo 0,17 mg
- Magnez 7 mg
- Fosfor 16 mg
- Potas 157 mg
- Cynk 0,10 mg
- Miedź 0,06 mg
- Mangan 0,05 mg
- Fluor 2 µg
- Cholesterol 0 mg
- Fitosterole 7 mg
Śliwka w kuchni
Któż nie lubi puchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy.
-------------------------------------------------------------
Krucha tarta ze śliwkami i kremem
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na formę o średnicy 24 cm
Składniki:
Ciasto:
- 225 mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- starta skórka z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
- 250 ml mleka
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 20 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200 g białego serka w wiaderka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka kardamonu
- 5-6 dużych śliwek
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Mleko, żółtko, cukier i mąkę umieszczamy w małym garnuszku. Doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje dodajemy do niej esencję i odstawiamy do wystygnięcia. Garnuszek dokładnie przykrywamy i raz na jakiś czas mieszamy. W ten sposób unikniemy powstania kożuszka na kremie.
Gdy krem całkowicie wystygnie dodajemy do niego biały ser i dokładnie mieszamy.
Ze śliwek usuwamy pestki, owoce kroimy na 6 lub 8 części, w zależności od tego jak duże są śliwki.
na podpieczone ciasto wykładamy krem, posypujemy go przyprawami, a na wierzchu układamy owoce.
Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez około 45 minut.
Studzimy na kratce.
Ale pysznie prezentuję się ta tarta, nic tylko się taką zajadać :) Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zapraszam do upieczenia :).
UsuńUwielbiam śliwki, a przepis wykorzystam w tym tygodniu, bo mam gości :-)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :)
Usuń