Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem

pokrojone-warzywa-w-misce

Tradycyjnie jak co roku, z nadejściem jesiennych dni na naszym stole zaczyna się pojawiać klasyczna sałatka jarzynowa. Przygotowana tradycyjnie, tak jak to się robiło u babci; z zielonym groszkiem, konserwowym ogórkiem i kwaskowym jabłkiem. Dziś natomiast zapraszam Was na jej trochę odmienioną wersję, tym razem dodałam do niej topinambur i brukselkę, pyszne i zdrowe jesienne warzywa.


Parę słów o topinamburze

Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim czy też ziemną gruszką to warzywo z rodzimy astrowatych, spokrewnione oczywiście z naszym słonecznikiem. Swego czasu występował na terenach Ameryki Północnej. Uprawiali go też Indianie z plemienia Topinamboore, stąd jego nazwa, a w Polsce jest uprawiany od XVIII wieku. Jego bulwy kształtem przypinają imbir. W kuchni ma podobne zastosowanie, jak ziemniak. Warto gotować go w mleku, uwydatnia się wtedy jego delikatnie orzechowy smak.
Topinambur jest ważnym składnikiem diety diabetyków, osób odchudzających się, mających anemię czy takich, które chcą oczyścić swój organizm  z toksyn. Bulwy słonecznika bulwiastego zawierają  witaminę C i witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6); oraz minerały: krzem, magnez, fosfor, żelazo, potas i miedź. Warto spożywać je w celu wzmocnienia układu odpornościowego oraz przeciwdziałania stanom przewlekłego zmęczenia. Zawarta w słoneczniku bulwiastym inulina jest pożywką dla rozwoju mikroflory bakteryjnej, umożliwiającej prawidłowe trawienie w jelicie. Inulina pobudza także perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu. Ułatwia także przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu. Topinambur zawiera też białko posiadające działanie antynowotworowe. Spożywanie tego warzywa nie tylko obniży cholesterol LDL, lecz także poprawi naszą morfologię i wyreguluje ciśnienie krwi.

Wartości odżywcze  w 100 g surowego warzywa
  • Wartość energetyczna - 73 kcal
  • Białko ogółem - 2 g
  • Tłuszcz - 0,01 g
  • Węglowodany - 17,44 g (w tym cukry proste 9.60)
  • Błonnik - 1,6 g
  • Witamina C – 4 mg
  • Tiamina – 0,200 mg
  • Ryboflawina – 0,060 mg
  • Niacyna - 1,300 mg
  • Witamina B6  - 0,077 mg
  • Kwas foliowy -  13 µg
  • Witamina A – 20 IU
  • Witamina E – 0,19 mg
  • Witamina K - 0,1 µg
  • Wapń – 14 mg
  • Żelazo - 3,40 mg
  • Magnez - 17 mg
  • Fosfor - 78 mg
  • Potas - 429 mg
  • Sód – 4 mg
  • Cynk - 0,12 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 opakowanie sałatki jarzynowej Poltino
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • 1 mała szalotka
  • 150 g brukselki 
  • 200 g topinambura
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz



 Wykonanie:
Zawartość torebki z sałatka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na pół lub na ćwiartki i blanszujemy we wrzątku przez 5 minut, odcedzamy i studzimy. Topinambur obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Wszystkie ugotowane warzywa wrzucamy do miski. Jabłko i szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.


Komentarze