Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem
Tradycyjnie jak co roku, z nadejściem jesiennych dni na naszym stole zaczyna się pojawiać klasyczna sałatka jarzynowa. Przygotowana tradycyjnie, tak jak to się robiło u babci; z zielonym groszkiem, konserwowym ogórkiem i kwaskowym jabłkiem. Dziś natomiast zapraszam Was na jej trochę odmienioną wersję, tym razem dodałam do niej topinambur i brukselkę, pyszne i zdrowe jesienne warzywa.
Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim czy też ziemną gruszką to warzywo z rodzimy astrowatych, spokrewnione oczywiście z naszym słonecznikiem. Swego czasu występował na terenach Ameryki Północnej. Uprawiali go też Indianie z plemienia Topinamboore, stąd jego nazwa, a w Polsce jest uprawiany od XVIII wieku. Jego bulwy kształtem przypinają imbir. W kuchni ma podobne zastosowanie, jak ziemniak. Warto gotować go w mleku, uwydatnia się wtedy jego delikatnie orzechowy smak.
Topinambur jest ważnym składnikiem diety diabetyków, osób odchudzających się, mających anemię czy takich, które chcą oczyścić swój organizm z toksyn. Bulwy słonecznika bulwiastego
zawierają witaminę C i witaminy z grupy
B (B1, B2, PP, B5, B6); oraz minerały: krzem, magnez, fosfor, żelazo, potas i
miedź. Warto spożywać je w celu wzmocnienia układu odpornościowego oraz
przeciwdziałania stanom przewlekłego zmęczenia. Zawarta w słoneczniku bulwiastym
inulina jest pożywką dla rozwoju mikroflory bakteryjnej, umożliwiającej
prawidłowe trawienie w jelicie. Inulina pobudza także perystaltykę jelit,
dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu. Ułatwia
także przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu. Topinambur zawiera też białko posiadające działanie
antynowotworowe. Spożywanie tego warzywa nie tylko
obniży cholesterol LDL, lecz także poprawi naszą morfologię i wyreguluje
ciśnienie krwi.
Wartości odżywcze w
100 g surowego warzywa
- Wartość energetyczna - 73 kcal
- Białko ogółem - 2 g
- Tłuszcz - 0,01 g
- Węglowodany - 17,44 g (w tym cukry proste 9.60)
- Błonnik - 1,6 g
- Witamina C – 4 mg
- Tiamina – 0,200 mg
- Ryboflawina – 0,060 mg
- Niacyna - 1,300 mg
- Witamina B6 - 0,077 mg
- Kwas foliowy - 13 µg
- Witamina A – 20 IU
- Witamina E – 0,19 mg
- Witamina K - 0,1 µg
- Wapń – 14 mg
- Żelazo - 3,40 mg
- Magnez - 17 mg
- Fosfor - 78 mg
- Potas - 429 mg
- Sód – 4 mg
- Cynk - 0,12 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard
Reference
Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 opakowanie sałatki jarzynowej Poltino
- 1/2 kwaśnego jabłka
- 1 mała szalotka
- 150 g brukselki
- 200 g topinambura
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Zawartość torebki z sałatka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na pół lub na ćwiartki i blanszujemy we wrzątku przez 5 minut, odcedzamy i studzimy. Topinambur obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Wszystkie ugotowane warzywa wrzucamy do miski. Jabłko i szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz