Curry z krewetkami i ananasem

kolorowe-curry-w-misce

Dziś zapraszam Was na moje ukochane curry z krewetkami i ananasem, oczywiście świeżym ananasem. Ten z puszki tutaj się nie nadaje, jest zdecydowanie za słodki i za mało aromatyczny. Ja wykorzystałam krewetki ugotowane, bo akurat takie kupiłam, ale to curry bardzo fajnie też wyjdzie z krewetkami surowymi - obranym lub w pancerzach. Postępujcie z nimi tak samom jak w przepisie poniżej.
Przepis ten zawiera kilka egzotycznych składników, ale bez problemu kupicie je przez internet, w dużych supermarketach czy wietnamskich sklepach, których jest coraz więcej na naszym rynku. Jeśli się Wam nie uda, ostatecznie możecie je ominąć, bo pasta curry jest bardzo aromatyczna.




Parę słów o curry
Z czym nam się kojarzy słowo curry ? W pierwszej kolejności oczywiście z indyjską żółtą nieco pikantną mieszanką przypraw, którą używamy do przygotowania dań, głównie z drobiem i z dodatkiem jogurtu. Natomiast słowo to oznacza też rodzaj potrawy bardzo popularnej w kuchni tajskiej. Do jego przygotowania używa się pasty curry, która występuje w trzech odmianach: czerwonej, żółtej i zielonej. Czerwona pasta jest przygotowana na bazie czerwonych papryczek chili, żółta z dodatkiem kurkumy i mieszanki curry, a zielona jest z nich najostrzejsza i przygotowana na bazie zielonych papryczek chili, kolendry i tajskiej bazylii.  Znajdziemy w nich także między innymi trawę cytrynową, szalotkę imbir, kolendrę, imbir, galangal i skórkę limonki kaffir. Wszystkie pasty są bardzo aromatyczne i oczywiście można je przygotować również samemu w domu. Bez problemu kupimy je też  w supermarketach, należny jednak pamiętać, że mogą one się różnić ostrością, dlatego w swoim przepisie oznaczyłam pastę gwiazdką, żebyście pamiętali o tym, żeby swoją pastę dodawać stopniowo, według Waszego smaku. To samo tyczy się sosu rybnego, niektóre sosy są bardzo rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej.
Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub  z owocami morza.


Curry z krewetkami i ananasem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500 g ugotowanych i obranych krewetek
  • 2 grube plastry świeżego ananasa
  • 2 marchewki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru lub kilka plasterków galangalu
  • ok. 1 łyżki czerwonej pasty curry*
  • 3 listki limonki kaffir
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki pasty z suszonych krewetek
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól do smaku
* trzeba pamiętać, że każda pasta ma inną intensywność, warto więc najpierw sprawdzić, tę którą zechcecie dodać. Moja nie była zbyt ostra, więc dałam całą łyżkę.


Wykonanie:
Czosnek i imbir obieramy, bardzo drobno kroimy. Papryczkę również drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy mleczko, dodajemy listki limonki, pastę curry, pastę z krewetek, sos rybny i trawę cytrynową ( zanim ją dodamy tłuczemy ją trzonkiem do noża, żeby puściła aromat).
W międzyczasie obieramy marchewkę i ananasa, marchewkę kroimy  w pół plasterki, ananasa w dużą kostkę. Wrzucamy do sosu i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodajemy krewetki, gotujemy 2 minuty. W razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Podajemy z ryżem jaśminowym.


Komentarze

  1. Właśnie takiego przepisu szukałam ! Uwielbiam połączenie carry i krewetek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ! I zapraszam częściej :).

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia! Czy możesz napisać jakiego oleju kokosowego używasz? Chodzi mi o producenta. Staram się zebrać jak najwięcej informacji od osób, które znają się na tej tematyce. Z góry dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Tym razem użyłam House of Asia.

      Usuń

Prześlij komentarz