Królik w białym winie i czosnku
Mięso z królika jest bardzo smaczne, lekkostrawne i małokaloryczne. Jest idealne dla osób z alergią i dla małych dzieci. W Europie Zachodniej jada się je często, u nas powoli znowu wraca do łask, choć dla niektórych jest to temat bardzo delikatny.
Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na królika - i według mnie najsmaczniejszy - z dużą ilością czosnku i białym winem. Ja udusiłam go w żeliwnym garnku, ale można go też upiec w piekarniku. Tak naprawdę to robi się sam.
Zapraszam 😊.
Polacy coraz częściej zaczynają
dbać o swoją dietę i kontrolować to co jedzą. Od jakiegoś czasu stajemy się
świadomymi konsumentami, czytamy etykiety i staramy się kupować żywność dobrej
jakości. Zdecydowanie jemy coraz zdrowiej, w naszej codziennej diecie jest
coraz więcej warzyw i owoców, a coraz mniej tłuszczu. Dlatego też ostatnimi
czasami wzrasta zainteresowanie tak zwanym białym mięsem . Co to oznacza i
jakie gatunki mięsa należą do tej grupy ?
Do białych mięs zaliczamy cały
drób, czyli kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem
jest też mięso z królika i cielęcina. Białe mięso jest zdecydowanie mniej
kaloryczne, niż mięsa czerwone, czyli między innymi wieprzowina i wołowina.
Drób jest lekkostrawny i dlatego jest polecany do jedzenia w wielu dietach. Na
przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje
się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają
kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast
zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze
przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas,
magnez i żelazo.
Mówiąc o białym mięsie warto też
bliżej przyjrzeć się królikowi. Ten nieco zapomniany gatunek mięsa powoli wraca
na nasze stoły, natomiast jest bardzo popularny w Hiszpanii i we Włoszech.
Mimo, że Polska jest jednym z większych producentów króliczego mięsa zjadamy go
bardzo mało. A szkoda, bo to bardzo smaczny gatunek mięsa i na dodatek
zawierający mało kalorii. 100 g ugotowanego królika to tylko 112 kilokalorii.
Jest też mięsem soczystym, delikatnym, wartościowym i łatwostrawnym.
Charakteryzuje się wysoką zwartością białka i niską zawartością tłuszczu.
Dlatego też mięso z królika polecane jest dzieciom i osobom cierpiącym na
nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo-naczyniowe. Zawarty w nim tłuszcz
linolenowy zmniejsza między innymi ryzyko zachorowania na schorzenia układu
sercowo-naczyniowego. Jest także
polecany w diecie niemowląt, a w przypadku dzieci z alergią, mięso królicze
jest najlepiej tolerowane.
Co dobrego możemy przygotować z
królika ? Dokładnie te same potrawy, co z każdego innego rodzaju mięsa. Możemy
z niego zrobić potrawkę, udusić w śmietanie lub z warzywami, usmażyć lub
upiec w białym winie. Pyszny będzie też pasztet z królika.
Królik w białym winie i czosnku
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 3 półtuszki królika
- 1 duża główka czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- świeży tymianek
Wykonanie:
Mięso oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Mięso wkładamy do żeliwnego garnka. Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół, wrzucamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem sos.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
mmm przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo, prawda ? :)
UsuńSmakowity :)
OdpowiedzUsuń