Omlet z kiełbasą podwawelską i świeżymi ziołami
Uwielbiam takie poranki, kiedy to mamy czas na wspólne i leniwe śniadania. Jest wtedy taki moment, żeby wspólnie przygotować nasz posiłek, a potem usiąść do stołu i spokojnie, bez pośpiechu cieszyć się nim, oczywiście najlepiej na łonie natury. Zapraszam więc na niespieszne weekendowe śniadanie, czyli puszysty omlet z kiełbasą podwawelską i świeżymi ziołami. Dobrej jakości kiełbasa to połowa sukcesu smacznego omletu. Wybrałam podwawelską ponieważ została wyprodukowana z mięsa bardzo dobrej jakości. Smakiem bardzo mi przypomina domową wędzoną kiełbasę, którą jadałam podczas wakacji na wsi. Nie jest tłusta, wygląda bardzo apetycznie a podczas smażenia wydobywa się z niej delikatny aromat dodanych do niej przypraw. Mówię Wam, niebo w gębie !
Dziś oprócz wpisu mam dla Was niespodziankę, otóż zapraszam Was również na bardzo prosty konkurs z fajnymi nagrodami. Szczegóły znajdziecie poniżej we wpisie.
Wszyscy doskonale wiemy, że dobra jakość mięsa, a co za tym
idzie kiełbas z niego wytworzonych, zaczyna się od świadomego hodowcy –
ponieważ to w jaki sposób hodowca dba o swoje zwierzęta i czym je karmi ma
ogromny wpływ na jakość mięsa i jego walory smakowe. Odpowiednia kruchość
mięsa, odpowiednia zawartość tłuszczu w połączeniu z naturalnymi przyprawami i
tradycyjnymi metodami produkcji przekłada się na wyjątkowy smak i aromat
kiełbasy podwawelskiej ekstra. Kiełbasa podwawelska, podobnie jak krakowska
sucha, czy żywiecka certyfikowane znakiem QAFP są przedmiotem kampanii
informacyjno - promocyjnej „Oda do jakości. Kompozycja wybornego smaku”.
Kampania opowiada właśnie o wyjątkowych walorach smakowych i jakościowych
certyfikowanych kiełbas. Ma również pomóc uświadomić konsumentów, że warto
zwracać uwagę na jakość kupowanych produktów.
Szczegółowe informacje o systemie na stronie –www.qafp.pl
Omlet z kiełbasą podwawelską i świeżymi ziołami
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 pętko kiełbasy podwawelskiej ekstra
- 1 szalotka
- 4 duże jajka wiejskie
- 1 łyżka mleka
- 1 duży malinowy pomidor
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- 1 łyżka listków świeżego oregano
- 1 łyżka listków świeżego majeranku
·
· Wykonanie:
Szalotkę obieramy i
drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy
masło, smażymy na nim szalotkę. Po dwóch minutach układamy na nich kiełbasę i
smażymy po dwie minuty z każdej strony.
Jajka wbijamy do
szklanki, dodajemy mleko, sól, pieprz i porządnie rozkłócamy. Pomidora nacinamy
w trzech miejscach, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w
kostkę.
Przesmażoną kiełbasę
zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na przesmażoną szalotkę wylewamy
jajka, delikatnie mieszamy, że rozprowadzić równomiernie szalotkę szalotkę. Na
wierzchu układamy przesmażoną kiełbasę. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień
i smażymy omlet do momentu, aż jajka się zetną. Na chwilę przed zakończeniem
smażenia omlet posypujemy pokrojonymi pomidorami.
Listki ziół
delikatnie rwiemy i ozdabiamy nimi omlet. Od razu podajemy.
Konkurs z QAFP
Przy okazji dzisiejszego wpisu mam dla Was niespodziankę, czyli bardzo fajny konkurs. Zadanie konkursowe jest bardzo proste, wystarczy przygotować danie z produktów (podwawelska ekstra, żywiecka, krakowska sucha) wyprodukowanych
w systemie QAFP, wysłać zdjęcie gotowej potrawy i przepis na nią na adres kontakt@kulinarneprzygodygatity.pl
Do wygrania jest patelnia grillowa + torba na zakupy + fartuch kucharski.
Konkurs trwa od 1 do 8 listopada 2017 roku.
Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest Oda do jakości.
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać maksymalnie dwa przepisy. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog).
6. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
7. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.
Do wygrania jest patelnia grillowa + torba na zakupy + fartuch kucharski.
Konkurs trwa od 1 do 8 listopada 2017 roku.
Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest Oda do jakości.
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać maksymalnie dwa przepisy. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog).
6. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
7. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.
Komentarze
Prześlij komentarz