Polędwiczki wieprzowe sous vide
Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu
próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą
jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli
nad temperaturą gotowanego produktu. Produkty zapakowane próżniowo można też dłużej przechowywać w
warunkach chłodniczych i co ważne nie zajmują one wiele miejsca.
Gotowanie próżniowe nie jest wcale takie skomplikowane, jak się nam wydaje. Wystarczy tylko posiadać niewielkie urządzenie, przypominające z wyglądu blender-żyrafę i w miarę wysoki garnek. Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą się gotować w tak zwanym własnym sosie.
Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso. Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć i na talerz!
Na blogu jest też przepis na szynkę wieprzową sous-vide.
Na blogu jest też przepis na szynkę wieprzową sous-vide.
Urządzenie do sous vide Unold, czyli gotowanie w próżni
"Gotowanie sous vide nie jest już zarezerwowane tylko dla szefów kuchni. Teraz, możesz spróbować tej nowoczesnej metody także w domowych warunkach, dzięki urządzeniu Unold 58905. Podgrzewa ono wodę do ustawionej temperatury (między 0°C a 95°C) i podtrzymuje ją do czasu zakończenia gotowania. Gotowanie próżniowo zapakowanej żywności pozwala zachować większość witamin i wartości odżywczych, jak również uzyskać niezwykle delikatne potrawy" - przeczytamy na stronie producenta. Na rynku dostępna jest też zgrzewarka próżniowa Unold 48016.
Potrawy
przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je
niepowtarzalny smak i zapach, a także zachowują wszystkie swoje walory odżywcze.
Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze produkt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu,
oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy. Naturalne soki są
zatrzymane w potrawie i z tego powodu nie wymaga ona dodawania wielu ziół i przypraw. Dlatego też należy pamiętać, że gotując tą metodą trzeba być ostrożnym jeśli chodzi o ilości wkładanych do torebek aromatycznych dodatków.
Przygotowanie tego typu potraw, wymaga odpowiednich
urządzeń, które precyzyjnie utrzymują właściwą temperaturę wody, ponieważ w tym sposobie gotowania bardzo ważne jest balansowanie
temperaturą wody, odpowiednie dopasowanie jej do rodzaju i wielkości produktu. Takim właśnie urządzeniem jest Sous-vide stick Firmy Unold.
Opis produktu
- Zasilanie: 1,300 W, 220-240 V~, 50/60 Hz
- Regulacja temperatury gotowania (+/- 0,1°C)
- Nadaje się do umieszczenia w naczyniach do gotowania o wysokości co najmniej 18 cm
- Wyświetlacz LCD
- Łatwe w czyszczeniu
- Łatwe w przechowywaniu (kompaktowe wymiary)
- Wymiary: 36.7 x 13.5 x 8.8 cm
- Kolor: stal nierdzewna + czarny
Podgrzewa ono wodę do ustawionej temperatury (między 0°C a 95°C) i podtrzymuje
ją do czasu zakończenia gotowania.
Czytelny wyświetlacz i łatwa regulacja temperatury
sprawiają, że urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Można na nim ustawić
dowolną temperaturę gotowania w zakresie 0°C do 95°C.
Aby korzystać z tego urządzenia sous vide nie potrzeba kupować specjalnych garnków, to bardzo ważna informacja. Można go zamocować na ściance większości typowych
garnków, które posiadamy w kuchni. Urządzenie posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem, w sytuacji gdy w
garnku zabraknie wody, automatycznie się wyłączy.
Cyrkulator
do sous-vide Unold Sous Vide Stick (58905) ma bardzo dużą moc 1300 watów,
dzięki której skutecznie potrafi utrzymać wodę w konkretnej temperaturze z
zakresu od 0 do 95 stopni Celsjusza.
Jak widzicie jego obsługa jest bardzo prosta i nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności, ani dodatkowych naczyń kuchennych. Na początek warto się stosować do tabeli temperatur i czasu gotowania zalecanych przez producenta. Z czasem można je delikatnie moderować w zależności od Waszych upodobań kulinarnych.
Sous vide to gotowanie w gorącej wodzie,
jednak nie we wrzątku! Dokładna temperatura uzależniona jest od rodzaju mięsa:
• 58 °C – 62 °C: temperatura
zalecana dla mięs, które mają być serwowane jako krwiste. Jest to również
wystarczająca temperatura aby rozpuścić twardą tkankę łączną w mięsie.
• 66 °C – 68 °C: zdolność wchłaniania wody przez tkanki mięśniowe jest znacznie ograniczona przy podgrzewaniu powyżej 68 stopni. Temperatura zalecana dla drobiu i dobrze wysmażonego mięsa.
• 83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw.
• 66 °C – 68 °C: zdolność wchłaniania wody przez tkanki mięśniowe jest znacznie ograniczona przy podgrzewaniu powyżej 68 stopni. Temperatura zalecana dla drobiu i dobrze wysmażonego mięsa.
• 83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw.
-------------------------------------------------------------
Polędwiczki wieprzowe sous vide
Czas przygotowania: 120 minut
Czas gotowania: 90 minut
Temperatura gotowania: 59 stopni Celsjusza
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Polędwiczki umieszczamy w plastikowych workach przeznaczonych do pakowania próżniowego. Na każdym kawałku mięsa umieszczamy przekrojone na pół ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i pokrojone w kosteczki kawałki masła. Worki szczelnie zamykamy przy pomocy zgrzewarki.
Do dużego garnka wlewamy wodę, do rantu garnka przypinamy urządzenie do sous vide. Włączamy je i ustawiamy żądaną temperaturę. Gdy woda ją osiągnie wkładamy do niej zawakowane polędwiczki. Gotujemy je przez 90 minut.
Po tym czasie wyjmujemy je z woreczków, delikatnie solimy i pieprzymy i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym maśle na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru.
jakie soczyste mięso wyszło ;)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo soczyste :).
UsuńPolędwiczki przygotowane rewelacyjnie! Świetne zdjęcia, z pewnością również świetnie smakują! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńWyglądają fantastycznie, i chociaż fanką mięsa nie jestem, na coś takiego z pewnością bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę wyszły boskie <3
UsuńMam pytanie dotyczące solenia. Można mięsko posolić przed gotowaniem, czy pogorszy to smak, soczystość itp?
UsuńMożna je posolić, ale trzeba pamiętać, że sosu vide wyostrza smak przypraw i jak się przesadzi z solą to mogą być za solne.
UsuńOk, dziękuję za odpowiedź. Właśnie się gotuje, zobaczymy jak wyjdzie 😀
UsuńDziękuję za odpowiedź, właśnie się gotuje i zobaczymy jak wyjdzie
UsuńNa pewno będzie pysznie :)
UsuńWitam.Kupiłam cylkulator i będę uczyła się gotować wg Twoich przepisów.A kupiłam go z myślą o parzeniu wędlin.
OdpowiedzUsuńDziękuję, za przepisy.
Super, bardzo się cieszę :). Smacznego!
Usuń