Puree ziemniaczano-kalafiorowe
Znudziło się Wam już może klasyczne ziemniaczane puree jako dodatek do dań mięsnych i obiadowych ? Jeśli tak to mam dla Was super pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco selera z chrzanem, wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe.
Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam z nich puree, dodałam masło i przyprawy. I wyszło pysznie!
Zapraszam po przepis 😍.
Parę słów o kalafiorze
Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - ale ja też lubię chrupać głąb - osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny być zielone, sprężyste i również bez przebarwień. W sklepach znajdziemy również piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy.
Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior do Polski na przełomie XVI i XVII wieku. Uważany był za talizman, chroniący przed złem.
Podobnie jak inne kapustne, kalafior zaliczany jest do głównych źródeł substancji pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwnowotworowym, a to dzięki zawartości związków fitochemicznych izotiocyjanianów (w tym sulforafan) i indoli, które cechują się dużą aktywnością antynowotworową. Związki te uwalniają enzymy wewnątrzkomórkowe izolujące i unieszkodliwiające kancerogeny, czyli substancje rakotwórcze, a także przyśpieszają proces pozbywania się toksyn z organizmu, poprzez poprawienie zdolności wątroby do neutralizacji substancji potencjalnie toksycznych. Sulforatan to także przeciwutleniacz, który wraz z witaminą A, C i betakarotenem niszczy wolne rodniki spowalniając starzenie się skóry.
Warzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze. Aby ich uniknąć należy kalafiorowi zapewnić odpowiednie towarzystwo. To smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.
Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go w takiej postaci do różnych sałatek.
Wartości odżywcze w 100 g
- Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal / 105 kJ
- Białko 1,92 g
- Tłuszcz ogółem 0,28 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,130 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,034 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,031 g
- Kwasy tłuszczowe omega-3 0,015 g
- Kwasy tłuszczowe omega-6 0,016 g
- Węglowodany 4,97 g
- Błonnik pokarmowy 2 g
- Witamina E 0,08 mg
- Witamina K1 15,5 µg
- Witamina C 48,2 mg
- Witamina B1 0,050 mg
- Witamina B2 0,060 mg
- Witamina B3 (PP) 0,507 mg
- Witamina B6 0,184 mg
- Witamina B9 (kwas foliowy) 57 µg
- Kwas pantotenowy 0,667 mg
- Wapń 22 mg
- Żelazo 0,42 mg
- Magnez 15 mg
- Fosfor 44 mg
- Potas 299 mg
- Sód 30 mg
- Cynk 0,27 mg
- Miedź 0,04 mg
- Mangan 0,16 mg
- Selen 0,6 µg
- Fluor 1 µg
- Fitosterole 18 mg
- Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
- Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera
- Pieczony kalafior z przyprawami
- Pieczony kalafior
- Indyjska zupa krem z kalafiora
- Zupa krem serowo-kalafiorowa
- Klasyczna zupa kalafiorowa
- Rozgrzewający krem z kalafiora z chili
- Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem
Puree ziemniaczano-kalafiorowe
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1000 g ziemniaków
- 1 opakowanie kalafiora Poltino
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mleka
- sól
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Następnie przekładamy je do miski i dokładnie przecieramy przez sito lub przy pomocy przystawki do robota. Do gorących warzyw dodajemy masło, mleko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy posypane natką pietruszki.
Mmm, uwielbiam kalafior, ale do ziemniaczanego puree jeszcze go nie dodawałam... Najwyższy czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńGin, koniecznie! Jest pyszne :).
Usuń