Zupa krem z topinambura

warzywny-krem-w-misce

Dziś zapraszam Was na jesienną zupę krem przygotowaną na bazie powracającej na nasze stoły  wprost z naszych ogródków bardzo smacznej bulwy. Mowa tu o topinamburze, zwanym także słonecznikiem bulwiastym. Ma lekki orzechowy posmak i mnóstwo wartości odżywczych przydatnych naszemu organizmowi. W dzisiejszym wpisie poczytacie trochę ciekawostek o tej smakowitej bulwie,  a pod spodem znajdziecie wspomniany wcześniej przepis na pyszną zupę.
Zapraszam!


Parę słów o topinamburze
Topinambur, to słonecznika bulwiasty. Jest to gatunek rośliny z rodziny astrowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Dawniej uprawiany był głównie na paszę dla świń domowych i dla dzików. Myśliwi sadzili je na skraju lasu, po to aby dziki nie dobierały się do pól. Ludzie jedli gotowane bulwy, do momentu kiedy upowszechniły się kartofle. Po wojnie zniknął  z naszych stołów i przeniósł się do ogródków, ozdabiając je małymi żółtymi kwiatkami.
Teraz po latach nieobecności wraca do naszej kuchni. Ma specyficzny, ale przyjemny, słodkawy i lekko orzechowy smak. Ja wyczuwam w nim też słonecznikową nutę. Możemy go smażyć, dusić, piec i gotować. Jeśli go gotujemy, to zawsze z  dodatkiem mleka, bo to właśnie ono wydobywa z niego orzechowy posmak.
Należy pamiętać, że w niskiej temperaturze zmienia nieco smak i staje się słodkawy, ale nie powinno się go trzymać zbyt długo w lodówce, bo gorzknieje.
Topinambur jest warzywem bardzo bogatym w potas, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Zawiera też żelazo, które zapewnia nam właściwe dotlenienie i metabolizm. W jego składzie znajdziemy także inulinę, czyli rozpuszczalny błonnik uważany za probiotyk. inulina zapobiega zaparciom, wchłania nadmiar tłuszczu i cholesterolu z żywności. Pomaga także pozbyć się z organizmu toksyn.

Wartości odżywcze w 100 gramach
  • Wartość energetyczna - 73 kcal
  • Białko ogółem - 2 g
  • Tłuszcz - 0,01 g
  • Węglowodany - 17,44 g (w tym cukry proste 9.60)
  • Błonnik - 1,6 g
  • Witamina C – 4 mg
  • Tiamina – 0,200 mg
  • Ryboflawina – 0,060 mg
  • Niacyna - 1,300 mg
  • Witamina B6  - 0,077 mg
  • Kwas foliowy -  13 µg
  • Witamina A – 20 IU
  • Witamina E – 0,19 mg
  • Witamina K - 0,1 µg
  • Wapń – 14 mg
  • Żelazo - 3,40 mg
  • Magnez - 17 mg
  • Fosfor - 78 mg
  • Potas - 429 mg
  • Sód – 4 mg
  • Cynk - 0,12 mg

 Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
-------------------------------------------------------------
Zupa krem z topinambura
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 500 g topinambura
  • 2 ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 500 ml bulionu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • orzechy ( gatunek jaki macie pod ręką) do posypania

Wykonanie:
Ziemniaki, czosnek i topinambur obieramy. Kroimy w kostkę. Czosnek przesmażamy na rozgrzanym maśle. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy mlekiem i bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy i przyprawiamy. Posypujemy posiekanymi orzachami.

Komentarze