Zupa krem z topinambura
Dziś zapraszam Was na jesienną zupę krem przygotowaną na bazie powracającej na nasze stoły wprost z naszych ogródków bardzo smacznej bulwy. Mowa tu o topinamburze, zwanym także słonecznikiem bulwiastym. Ma lekki orzechowy posmak i mnóstwo wartości odżywczych przydatnych naszemu organizmowi. W dzisiejszym wpisie poczytacie trochę ciekawostek o tej smakowitej bulwie, a pod spodem znajdziecie wspomniany wcześniej przepis na pyszną zupę.
Zapraszam!
Parę słów o topinamburze
Topinambur, to słonecznika bulwiasty. Jest to gatunek rośliny z rodziny astrowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Dawniej uprawiany był głównie na paszę dla świń domowych i dla dzików. Myśliwi sadzili je na skraju lasu, po to aby dziki nie dobierały się do pól. Ludzie jedli gotowane bulwy, do momentu kiedy upowszechniły się kartofle. Po wojnie zniknął z naszych stołów i przeniósł się do ogródków, ozdabiając je małymi żółtymi kwiatkami.
Teraz po latach nieobecności wraca do naszej kuchni. Ma specyficzny, ale przyjemny, słodkawy i lekko orzechowy smak. Ja wyczuwam w nim też słonecznikową nutę. Możemy go smażyć, dusić, piec i gotować. Jeśli go gotujemy, to zawsze z dodatkiem mleka, bo to właśnie ono wydobywa z niego orzechowy posmak.
Należy pamiętać, że w niskiej temperaturze zmienia nieco smak i staje się słodkawy, ale nie powinno się go trzymać zbyt długo w lodówce, bo gorzknieje.
Topinambur jest warzywem bardzo bogatym w potas, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Zawiera też żelazo, które zapewnia nam właściwe dotlenienie i metabolizm. W jego składzie znajdziemy także inulinę, czyli rozpuszczalny błonnik uważany za probiotyk. inulina zapobiega zaparciom, wchłania nadmiar tłuszczu i cholesterolu z żywności. Pomaga także pozbyć się z organizmu toksyn.
Wartości odżywcze w 100 gramach
- Wartość energetyczna - 73 kcal
- Białko ogółem - 2 g
- Tłuszcz - 0,01 g
- Węglowodany - 17,44 g (w tym cukry proste 9.60)
- Błonnik - 1,6 g
- Witamina C – 4 mg
- Tiamina – 0,200 mg
- Ryboflawina – 0,060 mg
- Niacyna - 1,300 mg
- Witamina B6 - 0,077 mg
- Kwas foliowy - 13 µg
- Witamina A – 20 IU
- Witamina E – 0,19 mg
- Witamina K - 0,1 µg
- Wapń – 14 mg
- Żelazo - 3,40 mg
- Magnez - 17 mg
- Fosfor - 78 mg
- Potas - 429 mg
- Sód – 4 mg
- Cynk - 0,12 mg
Zupa krem z topinambura
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 500 g topinambura
- 2 ziemniaki
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- 500 ml bulionu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- orzechy ( gatunek jaki macie pod ręką) do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki, czosnek i topinambur obieramy. Kroimy w kostkę. Czosnek przesmażamy na rozgrzanym maśle. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy mlekiem i bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy i przyprawiamy. Posypujemy posiekanymi orzachami.
Komentarze
Prześlij komentarz