Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan
Ciasta marchewkowego nigdy mi dość! Pierwszy raz upiekłam je kilkanaście lat temu, dziwiąc się przy tym oczywiście, że jakim cudem ciasto z marchewką może się udać i na dodatek jeszcze smakować ? Obydwie kwestie okazały się bardzo nad wyraz prawdziwe i od owego czasu ciacho marchewkowe stało się moim ulubionym. Urozmaicam je na różne sposoby, czego dowody znajdziecie na blogu:
- ciasto marchewkowe z polewą
- ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
- ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladą
- tort marchewkowo-piernikowy z kremem
- babeczki marchewkowe
- muffiny marchewkowe z orzechami
Natomiast dziś zapraszam Was na jego kolejną wersję, tym razem w nieco świątecznej odsłonie. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. I co ważne zawsze wychodzi! Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu 😍.
Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan
Proporcje na formę 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 180 g brązowego cukru
- 1 spora marchewka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Polewa
- 100 g serka śmietankowego
- 30 g masła o temperaturze pokojowej
- 50 g cukru pudru
Jajka mieszamy z cukrem w dużej misce. Dodajemy olej i mieszamy dalej. Marchewkę ścieramy ma drobnej tarce, lekko odciskamy sok i wrzucamy do miski, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i kardamonem. Stopniowo wsypujemy do miski z mokrymi składnikami, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy i studzimy wraz z papierem na kratce.
W międzyczasie szykujemy polewę: w misce miksujemy masło, następnie dodajemy cukier i znowu miksujemy, aż masa będzie puszysta, a na koniec dodajemy serek i ponownie wszystko miksujemy.
Zimne ciasto smarujemy polewą i dekorujemy orzechami.
Już po zdjęciach widzę, że mi by przypadło... :)
OdpowiedzUsuńHi hi hi ! Mówię Ci, to petarda !
Usuń