Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan

ciasto-z-biala-polewa-i-orzechami

Ciasta marchewkowego nigdy mi dość! Pierwszy raz upiekłam je kilkanaście lat temu, dziwiąc się przy tym oczywiście, że jakim cudem ciasto z marchewką może się udać i na dodatek jeszcze smakować ? Obydwie kwestie okazały się bardzo nad wyraz prawdziwe i od owego czasu ciacho marchewkowe stało się moim ulubionym. Urozmaicam je na różne sposoby, czego dowody znajdziecie na blogu:

Natomiast dziś zapraszam Was na jego kolejną wersję, tym razem w nieco świątecznej odsłonie. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. I co ważne zawsze wychodzi! Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu 😍.



Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan
Proporcje na formę 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 180 g brązowego cukru
  • 1 spora marchewka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
Polewa
  • 100 g serka śmietankowego
  • 30 g masła o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru



Wykonanie:
Jajka mieszamy z cukrem w dużej misce. Dodajemy olej i mieszamy dalej. Marchewkę ścieramy ma drobnej tarce, lekko odciskamy sok i wrzucamy do miski, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i kardamonem. Stopniowo wsypujemy do miski z mokrymi składnikami, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka. 
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy i studzimy wraz z papierem na kratce.
W międzyczasie szykujemy polewę: w misce miksujemy masło, następnie dodajemy cukier i znowu miksujemy, aż masa będzie puszysta, a na koniec dodajemy serek i ponownie wszystko miksujemy. 
Zimne ciasto smarujemy polewą i dekorujemy orzechami.



Komentarze

Prześlij komentarz