Ciasto pomarańczowo-czekoladowe
Dziś na blogu kolejne ciacho, które idealnie nadaje się na świąteczny stół i mam nadzieję, że i Was zainspiruje, tak jak i mnie zainspirowało. To taka mała odskocznia od klasycznego piernika. Czekolada i cytrusy to przepyszny duet, a ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. Posypcie paseczkami skórki pomarańczowej i gotowe.
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na keksówkę o długości 25 cm
Składniki:
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 150 oleju
- 50 g soku z pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki mielonej skórki pomarańczowej
- 4 jajka
- 90 g brązowego cukru
Polewa czekoladowa
- 50 g masła
- 45 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 czubate łyżki kakao
Do dekoracji:
- migdały
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej stopniowo sok, olej i startą skórkę pomarańczową. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao. Następnie miksujemy z jajkami, dodając partami mąkę. Dodajemy suszoną skórkę i dokładnie mieszamy.
Keskówkę wykładamy papierem, wlewamy ciasto i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest gotowe. Wyjmujemy z piekarnika i z foremki, studzimy na kratce.
W międzyczasie przygotowujemy polewę.
W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto będzie zimne zdejmujemy papier i dekorujemy je polewą. Na wierzchu układamy migdały i paseczki kandyzowanej skórki.
Komentarze
Prześlij komentarz