Ciasto pomarańczowo-czekoladowe

brazowe-ciasto-z-migdalami

Dziś na blogu kolejne ciacho, które idealnie nadaje się na świąteczny stół i mam nadzieję, że i Was zainspiruje, tak jak i mnie zainspirowało. To taka mała odskocznia od klasycznego piernika. Czekolada i cytrusy to przepyszny duet, a ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. Posypcie paseczkami skórki pomarańczowej i gotowe.




Ciasto pomarańczowo-czekoladowe
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na keksówkę o długości 25 cm
Składniki:
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 150 oleju
  • 50 g soku z pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki mielonej skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • 90 g brązowego cukru

Polewa czekoladowa
  • 50 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 3 łyżki  mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
Do dekoracji:
Inspiracja MadameEdith.


Wykonanie:
W misce ucieramy jajka z  cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej stopniowo sok, olej i startą skórkę pomarańczową. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao. Następnie miksujemy z jajkami, dodając partami mąkę. Dodajemy suszoną skórkę i dokładnie mieszamy.
Keskówkę wykładamy papierem, wlewamy ciasto i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest gotowe. Wyjmujemy z piekarnika i z foremki, studzimy na kratce.
W międzyczasie przygotowujemy polewę.
W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto będzie zimne zdejmujemy papier i dekorujemy je polewą. Na wierzchu układamy migdały i paseczki kandyzowanej skórki.


Komentarze