Imprezowe roladki szpinakowe last minute

roladki-z-orzechami


Rzutem na taśmę biegnę do Was z bardzo łatwą i szybka przekąską sylwestrową! Nagła zmiana planów i okazuje się, że jednak na ostatnią chwilę trzeba coś przygotować na imprezę. Imprezowe roladki szpinakowe last minute to właśnie idealne propozycja na taką sytuację.

I bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis i życzę Wam szampańskiej zabawy oraz cudownego i smakowitego Nowego Roku 🍸💗.





Imprezowe roladki szpinakowe last minut
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego Poltino
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 kopiaste łyżki białego sera mielonego (takiego z wiaderka)
  • garść orzechów włoskich + orzechy do dekoracji
  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mleko do smarowania ciasta








Wykonanie:
Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy lekko siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, biały ser, przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz posypujemy pestkami dyni. Ciasto zwijamy wzdłuż szerszego boku, pomagamy sobie przy tym papierem, w które było owinięte ciasto. Miejsce bez farszu malujemy mlekiem i sklejamy. Rulon malujemy mlekiem i kroimy na plastry o szerokości około 3 cm.
Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, malujemy mlekiem, a na wierzchu układamy orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni.
Podajemy na ciepło lub na zimno.


Komentarze

Prześlij komentarz