Imprezowe roladki szpinakowe last minute
Rzutem na taśmę biegnę do Was z bardzo łatwą i szybka przekąską sylwestrową! Nagła zmiana planów i okazuje się, że jednak na ostatnią chwilę trzeba coś przygotować na imprezę. Imprezowe roladki szpinakowe last minute to właśnie idealne propozycja na taką sytuację.
I bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis i życzę Wam szampańskiej zabawy oraz cudownego i smakowitego Nowego Roku 🍸💗.
Imprezowe roladki szpinakowe last minut
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego Poltino
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 kopiaste łyżki białego sera mielonego (takiego z wiaderka)
- garść orzechów włoskich + orzechy do dekoracji
- 4 łyżki uprażonych pestek dyni
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- opakowanie ciasta francuskiego
- mleko do smarowania ciasta
Wykonanie:
Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy lekko siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, biały ser, przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz posypujemy pestkami dyni. Ciasto zwijamy wzdłuż szerszego boku, pomagamy sobie przy tym papierem, w które było owinięte ciasto. Miejsce bez farszu malujemy mlekiem i sklejamy. Rulon malujemy mlekiem i kroimy na plastry o szerokości około 3 cm.
Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, malujemy mlekiem, a na wierzchu układamy orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Mniaam :)) szybkie, łatwe no i wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :).
Usuń