Jarzynowa sałatka ze śledziem
Dziś zapraszam Was na jeszcze jedną śledziową inspirację. Na naszym wigilijnym stole zawsze gości taka klasyczna sałatka śledziowa, przygotowana na bazie ziemniaków, kiszonych ogórków, groszku i cebuli. A swoją drogą, to czemu jeszcze nie ma przepisu na nią na blogu ? Cóż za niedopatrzenie 😉. Trzeba to szybko nadrobić!
Ale wracając do sałatki, tym razem przygotowałam ją z trochę innych składników i podałam nieco inaczej.
Jesteście ciekawi ? Serdecznie zapraszam!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 opakowanie sałatki meksykańskiej Poltino
- 1 szalotka
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 ugotowana pietruszka
- kawałek ugotowanego selera
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
- 4-5 filetów śledziowych
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- natka pietruszki do przybrania
Wykonanie:
Mrożone warzywa wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ziemniaki, pietruszkę, selera i ogórki kroimy w kostkę, szalotkę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy wszystkie warzywa, dodajemy majonez, jogurt, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: tak jak na załączonym zdjęciu, wtedy filety kroimy w dzwonka i układamy je na talerzu, a na wierzchu układamy sałatkę. Można też pokroić śledzie w cienkie paski i wymieszać z sałatką.
Podajemy przybrane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz