Sałaka śledziowa z buraczkami
Jak dla święta Wigilia i Boże Narodzenie bez śledzia nie istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej:
- Śledź remoulade z selerem
- Śledź w sosie musztardowym
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Domowe rolmopsy z papryką
- Śledź po kaszubsku II
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z pieczonymi burakami
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w buraczkowej pierzynce
W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych, ale jeżeli nie macie takowych akurat pod ręką sałatkę możecie przygotować także na bazie zwykłych śledzi. Możecie wtedy dodać nieco więcej chrzanu lub soku z cytryny.
Inspiracją do przygotowania tej sałatki były warsztaty z Seko.
Smacznych Świąt !
Sałatka śledziowa z buraczkami
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 duże ugotowane buraki
- 2 filety marynowanych śledzi
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy drobną kosteczkę. Śledzia kroimy w paski o szerokości 1 cm. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Jestem pod wrażeniem jakości zdjęć!Gratuluję tylu talentów!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję, bardzo mi miło :)
Usuń