Syrop piernikowy
Syrop piernikowy |
Małymi kroczkami zbliżają się do nas święta Bożego Narodzenia... Kulinarnie to bardzo intensywny okres w naszych kuchniach, dlatego niektóre dania czy potrawy warto przygotować już wcześniej.
To już najwyższy czas na przygotowanie przypraw i dodatków do ciast.
- Kandyzowane skórki pomarańczowe
- Kandyzowane plasterki pomarańczy
- Mielona skórka pomarańczowa
- Przyprawa do piernika II
- Domowa przyprawa do piernika
- Domowa esencja waniliowa
- Domowy cukier waniliowy
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Esencja pomarańczowa
Warto też zrobić syropy smakowe, które potem wykorzystamy do zrobienia likieru czy pysznej aromatycznej kawy. Na blogu znajdziecie również przepisy na:
Syrop piernikowy
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka brązowego cukru*
- 2 łyżeczki → przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka → domowej esencji waniliowej
*Można zastąpić białym cukrem.
Wykonanie
Do średniego rondelka dodajemy wszystkie składniki oprócz esencji. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut - uważajmy, bo syrop może wykipieć -, aż syrop zgęstnieje.
Następnie dodajemy do niego esencję waniliową.
Na koniec mieszamy i przelewamy do buteleczki. Gdy wystygnie buteleczkę zakręcamy.
Gdyby się okazało, że syrop będzie za gęsty można do niego dodać do nieco letniej wody i dokładnie wymieszać.
Gdyby się okazało, że syrop będzie za gęsty można do niego dodać do nieco letniej wody i dokładnie wymieszać.
Syrop przechowujemy w lodówce.
Inspirowałam się przepisem Edyty z bloga Madame Edith.
Wyszedł genialny!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :).
Usuń