Syrop piernikowy

bązowy syrop w szklanym słoiku
Syrop piernikowy


Małymi kroczkami zbliżają się do nas święta Bożego Narodzenia... Kulinarnie to bardzo intensywny okres w naszych kuchniach, dlatego niektóre dania czy potrawy warto przygotować już wcześniej.
To już najwyższy czas na przygotowanie przypraw i dodatków do ciast.




brązowy gęsty sos w słoiku

Syrop piernikowy

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:

*Można zastąpić białym cukrem.
 

Wykonanie

Do średniego rondelka dodajemy wszystkie składniki oprócz esencji. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut - uważajmy, bo syrop może wykipieć -, aż syrop zgęstnieje. 
Następnie dodajemy do niego esencję waniliową. 
Na koniec mieszamy i przelewamy do buteleczki. Gdy wystygnie buteleczkę zakręcamy.
Gdyby się okazało, że syrop będzie za gęsty można do niego dodać do nieco letniej wody i dokładnie wymieszać.
Syrop przechowujemy w lodówce.
Inspirowałam się przepisem Edyty z bloga Madame Edith.



 
 

Komentarze

Prześlij komentarz