Palony łosoś z kapustą kiszoną curry według Karola Okrasy

kapusta-z-ryba-w-szklanej-misce

Palony łosoś z kapustą kiszoną curry będzie idealnym daniem na noworoczny obiad lub na inną świąteczną okazję. Przepis ten jest autorstwa Karola Okrasy i tak jak Wam pisałam poprzednio w relacji ze spotkania zorganizowanego przez Lidl Polska był hitem naszych świątecznych warsztatów.
Powiem Wam, że kiszona kapusta z dodatkiem miodu, mleczka kokosowego, soku z limonki i curry jest obłędna. Jeden warunek, kapusta musi być chrupka i musimy wyczuwać w niej zdecydowany kontrast pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym.




Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 500 g fileta z łososia
  • przyprawy do obtoczenia łososia (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, ostra papryka)
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 limonka
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól
  • pieprz

Foto Lidl

Wykonanie:
Filet z łososia bez skóry kroimy w plastry o grubości 2,5 cm. Na płaskim talerzu mieszamy wszystkie przyprawy do obtoczenia ryby. Obtaczamy w nich łososia, ale tylko z góry i z dołu, boki zostawiamy bez przypraw.
Szalotkę i czosnek drobno siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie i maśle. Dodajemy pastę i proszek curry, smażymy chwilę na małym ogniu dokładnie mieszając. Następnie dodajemy mleczko, śmietankę i imbir. Gotujemy około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Kapustę delikatnie siekamy, dodajemy do sosu i dusimy około 5 minut. Powinna być lekko chrupiąca, a nie rozgotowana. Kuchenkę wyłączamy, a kapustę doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki oraz miodem. Mieszamy. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy.
Na rozgrzanej suchej patelni opalamy kawałki łososia, najpierw z jednej strony, a potem z drugiej, tak, aby część łososia  po środku została surowa. Odstawiamy na 2-3 minuty do odpoczęcia.
Na talerz wykładamy kapustę curry, łososia rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na kapuście. Wszystko posypujemy kolendrą.

Foto Lidl

Komentarze