Sałatka z bulguru ze świeżymi warzywami
Karnawał w pełni ! Pewnie się szykujecie na jakąś sobotnią imprezę ? Dlatego dziś mam dla Was pomysł na pyszną i bardzo prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę imprezową. Jest bardzo kolorowa, więc będzie się pięknie prezentowała na karnawałowym stole.
Oczywiście możecie też ją sobie przygotować na romantyczny wieczór z kimś ukochanym i spędzić karnawałową sobotę bez szaleństw :). Tak czy siak życzę Wam smacznego 😋.
Sałatka z bulguru ze świeżymi warzywami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 szklanka bulguru
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 zielonego długiego ogórka
- 50 g fety
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liście radicchio
- liście dowolnej zielonej sałaty
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek EV
- sok z cytryny
Wykonanie:
Bulgur wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem, delikatnie solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut, następnie kuchenkę wyłączamy. Zostawiamy, aż kasza wystygnie lub wchłonie cały płyn.
W szklaneczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy.
Cebulę i ogórka obieramy, cebule kroimy w piórka, a ogórek w drobna kostkę. Z papryki usuwamy gniazdko nasienne i nasionka, również kroimy w drobna kostkę. Wszystko, wraz z bulgurem, natką i sosem mieszamy w dużej misce, na koniec dodajemy pokrojona w kostkę fetę.
Duża miskę lub salaterkę wykładamy pociętymi w paseczki liśćmi sałat, na sałacie kładziemy sałatkę.
Smacznie zdrowo i kolorowo. ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :).
Usuń