Śledzie w majeranku
Karnawał w pełnej krasie, a przed nami jeszcze dwie imprezowe soboty. Po tej ostatniej czekają nas wtorkowe Ostatki, a to oznacza, że czas pomyśleć o śledziku! Dlatego już dziś zapraszam Was na pyszne śledzie w majeranku, które są bardzo proste i szybkie do przygotowania, wymagają tylko 48 godzin na przegryzienie się wszystkich smaków.
A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍:
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Śledzie remoulade z selerem
- Marynowane śledzie
- Jarzynowa sałatka ze śledziem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Domowe rolmopsy z papryką
- Śledź po kaszubsku II
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z pieczonymi burakami
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w buraczkowej pierzynce
Śledzie w majeranku
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 2 łyżki majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
Filety moczymy w mleku przez kilka godzin. Czas zależy od tego jak bardzo słone śledzie kupicie. Ja moje moczyłam przez 5 godzin, ale czasami wystarczą dwie godziny. Najlepiej jest je próbować podczas moczenia.
Filety płuczemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je w dzwonka o szerokości około 3-4 cm. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rybę układamy w słoiku naprzemiennie z czosnkiem i majerankiem. Wszystko zalewamy olejem, tak, aby ryba była dokładnie nim przykryta. Słoik zakręcamy i chowamy do lodówki na 48 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz