Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej)

zapiekane-jablka-w-formie

Dziś mam dla wszystkich spragnionych odrobiny słodyczy smakowity kąsek, oto wegańska szarlotka upieczona bez grama cukru i bez grama tłuszczu. Jest pyszną i bezpieczna odskocznią dla wszystkich tych co na diecie. Została upieczona zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Pachnie jak taki prawdziwy jabłecznik 😍. Możemy ją jeść na zimno, wtedy ładnie się nam da pokroić, a jeśli już się nie możemy doczekać, to jest pyszna także na ciepło.


Tutaj znajdziecie  podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
A na deser 😍





Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Składniki:
  • 400 g marchewki
  • 1000 g jabłek
  • 1,5 - 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • opcjonalnie garstka suszonej żurawiny bez cukru lub suszonych śliwek 



Wykonanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Tortownicę wykładamy papierom do pieczenia. Na papier wykładamy marchewkę, posypujemy ją łyżeczką cynamonu i i mocno dociskamy do dna tortownicy. Formę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. W dużej misce mieszamy je z przyprawami.
Formę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczoną marchewkę wykładamy jabłka, wyrównujemy łyżką. Z powrotem przykrywamy folią i pieczemy przez 40 minut. Na 10 minut przez końcem zdejmujemy folię.
Po upieczeniu wyjmujemy  z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem posypujemy żurawiną

Komentarze

  1. Oj za dużo tych przypraw, szarlotka mnie dziwnie paliła w buzi, była niestety niezjadliwa. Niemniej, jest to pomysł na słodycz jabłek - myślę, że wystarczy sam cynamon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to kwestia smaku i gustu kulinarnego. My lubimy jeść aromatyczne i dlatego daję sporo przypraw. Oczywiście można ją upiec tylko z cynamonem, jak się nie lubi innych korzennych przypraw :).

      Usuń
    2. Właśnie ją zrobiłam 😍 kocham korzenne przyprawy i ostre potrawy. Niestety muszę zgodzić się z Anonimowy... przesadnie ich dużo. Smak jabłek został zabity...

      Usuń
    3. Ja robię bez goździków i też jestem za tym, żeby nie przesadzać z nimi, tylko cynamon z przypraw. Fenomenalnie wyglądają na wierzchu cienko krojone plastry pomarańczy, nacięte i wywinięte w S-kę. Dodane do kawałka takiej szarlotki jako dekoracja sprawiają, że potrawa staje się jeszcze bardziej wykwintna.

      Usuń
  2. Właśnie upiekłam to cudo. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. .... cudne sztućce :D <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Agato! Dziękuję niezmiernie za przepis. Zrobiłam indywidualne, piecząc w foremce (i w papierkach do) muffinków. Przepyszne! Ta dieta jest super, ale brakowało mi czegoś, co zaspokoi trochę potrzebę słodkości. Ja użyłam tylko cynamonu i dodałam pół startej dużej truskawki. Bajka! Dziękuję!!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Monika, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Fajny pomysł z tą truskawką :). Muszę go wykorzystać.

      Usuń
    2. Ponieważ pół truskawki to stanowczo za mało, by zaspokoić moją potrzebę słodkości, więc dodałam jeszcze ćwierć małej rodzynki. Pycha

      Usuń
    3. Niestety rodzynki nie są dozwolone na poście.

      Usuń
  5. Bardzo pomocne jak chce się skopiowac przepis i wydrukować..żart nie da się tego kopiować wiec jest nieprzydatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie trzeba kopiować, wystarczy przygotowywać czytając przepis. Szkoda drzew :).

      Usuń
    2. Monza zrobic zrzut ekranu i wydrukować. i po sprawie 🙌👍

      Usuń
    3. Pod każdym postem jest ikonka z możliwością druku :).

      Usuń
  6. Cześć, z soku z marchewki zostały mi obierki, ale bardzo drobne, czy je mogę użyć na spód ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko fajnie, ale czego można użyć zamiast foli aluminiowej? To mega niezdrowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować upiec bez folii, ale może się przypalić.
      A na marginesie, poproszę o naukowe dowody na to, że folia aluminiowa dopuszczona do użytku spożywczego jest mega niezdrowa.

      Usuń
    2. Dzień dobry. Super pomysł na urozmaicenie jadłospisu na poście warzywno owocowym. Zamierzam wypróbować jutro. Odnosząc się do folii aluminiowej, wszystko co z aluminium, folia ale i garnki stają się szkodliwe w kontakcie z kwasem z gotowanych w nich produktów. Pierwiastek aluminium wpływa negatywnie na komórki układu nerwowego a co się z tym wiąże może przyspieszać proces starzenia się mózgu. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Wygląda ciekawie. Zastanawia mnie jedynie uzycie suszonych owoców. O e chyba nie są dopuszczone podczas postu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są dopuszczone w ilościach dekoracyjnych śliwki i żurawina suszone bez dodatku cukru.

      Usuń
    2. Hej! W ilościach dekoracyjnych można używać owoców jagodowych. Śliwki sa owocami pestkowymi i to z największą ilością cukru - dlatego powidła nie potrzebują cukru. Nawet w ilościach dekoracyjnych nie są dopuszczone na diecie.

      Usuń
    3. Hej, nie, nie tylko owoce jagodowe są w ilościach dekoracyjnych. Zerknij do najnowszych tabelek.
      Natomiast o suszonych śliwkach wspomina dr. Dąbrowska w swojej książce z przepisami, bodajże na str. 30-tej.

      Usuń
    4. Raczej nie o suszonych śliwkach, a o suszonej śliwce. Jednej śliwce. Lepiej nie pisać, że śliwki są dozwolone, bo ktoś gotów pomyśleć, że kilka na raz może zjeść a ewidentnie w przepisie nie służy ona do bezpośredniego jedzenia a raczej jako przyprawa nadająca charakterystycznego aromatu :)

      Usuń
  9. Wszystko fajnie tylko że 400g marchewki zajmuje połowe wysokości mojej tortownicy 19cm i po podpieczeniu wcale nie zmniejszyła objętości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba jakaś nadzwyczajna marchewka ;). Wszystkie owoce i warzywa miękną i zmniejszają swoją objętość po obróbce cieplnej.

      Usuń
  10. BardzO dziękuję za przepis 😊😊juz się piecze ..doczekać się nie mogę 😆😆

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam Pani przepisy! Szarlotka wyszła przepyszna!Jednak mam pytanie, poniewaz wiem, ze jabłka mozna spożywać w małych ilościach :(. Ile takie ciasto może stać,by się nie zepsuło ? Na ile kawałków sobie Pani pozwalała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuje :). Jeden kawałek dziennie, wtedy już nie jem jabłek. W lodówce kilka dni bez problemu wytrzyma.

      Usuń
  12. Podobnie robiłam. Na spód resztki z sokowirówki po soku z marchwi. Innym razem to były resztki z buraków, a raz po prostu starta dynia. Posypałam przyprawą do pierników, na to jabłka z cynamonem. Czasem te wszystkie resztki z sokowirówki (nie z tej wolnoobrotowej - ale takiej z lat 70-tych) posypywałam cynamonem, abo tą przyprawą do pierników, wyklepałam placuszki , na papier do pieczenia i wysuszyłam w piekarniku. Smakowały jak ciasteczka.. i to był miód dla mojej duszy na diecie dr Dąbrowskiej. Jadłam zwykle wieczorami, żeby poziom cukru przez noc nie spadł za bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Miło pozdrawiam 💐 i dziękuję za wspaniałe przepisy 👌🌹

    OdpowiedzUsuń
  14. Termoobieg czy gora dol piekarnik aby na gorze tak ladnie sie przypieklo?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Zabieram się dzisiaj chyba za ten przepis, bo ewidentnie mi tego brakuje. Pytanie tylko ile dziennie można zjeść porcji tego ciasta? :) bo ja to bym chyba zjadł całe od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, nooo niestety całego nie można :), choć bardzo kusi..., ale jeden kawałek tak!

      Usuń
  16. Jabłecznik jest świetny nawet jako ciast poza postem. Dodałam do jabłek przed pieczeniem łyżkę pektyny w proszku( w czasie diety raczej zabroniona) i masa po upieczeniu miała konsystencję gęstego kiślu. Na górze rozsmarowałam dżem 100% z czarnej porzeczki.

    OdpowiedzUsuń
  17. Najlepsza jest na zimno :-) zrobiłam według przepisu, ale dałam tylko cynamon i kardamon. Było pyszne. W sumie jadłam przez 4 dni, dodawałam do tego kilka borówek. Dzisiaj piekę kolejną :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzień dobry,
    zaraz wyjmuję marchewkowy spód (rozmieszałam marchew z przyprawą do piernika) i nakładam jabłka (z cynamonem). Zastanawiam się jednak - tak na przyszłość - czy można namoczyć suszoną żurawinę (bez cukru), zblendować ją i użyć jako "dżemu" między marchewką a jabłkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojne można, tylko trzeba pamiętać, że to ma być ilość dekoracyjna :).

      Usuń
  19. Ile kalorii jest w 100g?
    Ja zrobiłam z samym cynamonem
    Pycha

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy pomysł tylko w owocowo-warzywnym poście nie jada się żurawiny, śliwek, rodzynek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście warzywno-owocowym jada się w ilościach dekoracyjnych żurawinę i śliwki, ale te suszone bez cukru.

      Usuń
  21. Super wygląda! Jutro robię! Mam pytanie, czy mogę dodać trochę posypać erytrytorem marchew, żeby bardziej osłodzić...??? O ile wiem erytrytor nie jest zabroniony (chyba że się mylę ;)), tylko raczej się obawiam, że może marchew puści wodę, czy coś...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety w tym temacie nie pomogę, bo nie mam doświadczenia z erytrolem.

      Usuń
  22. Czy mozna używać mleczka kokosowego do dyni .Czy jest zabronione?

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziś zrobiłam i tylko dodałam cynamon i zmielone goździk w małej ilości bardzo pyszny deserek ,polecam 👌

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo fajne zdjęcia. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz