Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej)
Dziś mam dla wszystkich spragnionych odrobiny słodyczy smakowity kąsek, oto wegańska szarlotka upieczona bez grama cukru i bez grama tłuszczu. Jest pyszną i bezpieczna odskocznią dla wszystkich tych co na diecie. Została upieczona zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Pachnie jak taki prawdziwy jabłecznik 😍. Możemy ją jeść na zimno, wtedy ładnie się nam da pokroić, a jeśli już się nie możemy doczekać, to jest pyszna także na ciepło.
Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- sałatkę z cykorii z kiszonym ogórkiem i pomidorami
- szpinak z pomidorami
- gazpacho, czyli warzywny chłodnik
- młodą kapustę z koperkiem
- ryż z kalafiora z marchewką
- leczo wegańskie
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- wegański rosół z makaronem z marchewki
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- frytki z dyni piżmowej
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Składniki:
- 400 g marchewki
- 1000 g jabłek
- 1,5 - 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru suszonego
- opcjonalnie sok z cytryny
- opcjonalnie garstka suszonej żurawiny bez cukru lub suszonych śliwek
Wykonanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Tortownicę wykładamy papierom do pieczenia. Na papier wykładamy marchewkę, posypujemy ją łyżeczką cynamonu i i mocno dociskamy do dna tortownicy. Formę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. W dużej misce mieszamy je z przyprawami.
Formę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczoną marchewkę wykładamy jabłka, wyrównujemy łyżką. Z powrotem przykrywamy folią i pieczemy przez 40 minut. Na 10 minut przez końcem zdejmujemy folię.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem posypujemy żurawiną
Oj za dużo tych przypraw, szarlotka mnie dziwnie paliła w buzi, była niestety niezjadliwa. Niemniej, jest to pomysł na słodycz jabłek - myślę, że wystarczy sam cynamon.
OdpowiedzUsuńMyślę, że to kwestia smaku i gustu kulinarnego. My lubimy jeść aromatyczne i dlatego daję sporo przypraw. Oczywiście można ją upiec tylko z cynamonem, jak się nie lubi innych korzennych przypraw :).
UsuńWłaśnie ją zrobiłam 😍 kocham korzenne przyprawy i ostre potrawy. Niestety muszę zgodzić się z Anonimowy... przesadnie ich dużo. Smak jabłek został zabity...
UsuńJa robię bez goździków i też jestem za tym, żeby nie przesadzać z nimi, tylko cynamon z przypraw. Fenomenalnie wyglądają na wierzchu cienko krojone plastry pomarańczy, nacięte i wywinięte w S-kę. Dodane do kawałka takiej szarlotki jako dekoracja sprawiają, że potrawa staje się jeszcze bardziej wykwintna.
UsuńWłaśnie upiekłam to cudo. Pycha:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozkosz podczas diety :)
Usuń.... cudne sztućce :D <3
OdpowiedzUsuńDzięki <3
UsuńAgato! Dziękuję niezmiernie za przepis. Zrobiłam indywidualne, piecząc w foremce (i w papierkach do) muffinków. Przepyszne! Ta dieta jest super, ale brakowało mi czegoś, co zaspokoi trochę potrzebę słodkości. Ja użyłam tylko cynamonu i dodałam pół startej dużej truskawki. Bajka! Dziękuję!!
OdpowiedzUsuńMonika
Hej Monika, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Fajny pomysł z tą truskawką :). Muszę go wykorzystać.
UsuńPonieważ pół truskawki to stanowczo za mało, by zaspokoić moją potrzebę słodkości, więc dodałam jeszcze ćwierć małej rodzynki. Pycha
UsuńNiestety rodzynki nie są dozwolone na poście.
UsuńBardzo pomocne jak chce się skopiowac przepis i wydrukować..żart nie da się tego kopiować wiec jest nieprzydatne :)
OdpowiedzUsuńWcale nie trzeba kopiować, wystarczy przygotowywać czytając przepis. Szkoda drzew :).
UsuńMonza zrobic zrzut ekranu i wydrukować. i po sprawie 🙌👍
UsuńPod każdym postem jest ikonka z możliwością druku :).
UsuńCześć, z soku z marchewki zostały mi obierki, ale bardzo drobne, czy je mogę użyć na spód ciasta?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak. Smacznego :).
UsuńWszystko fajnie, ale czego można użyć zamiast foli aluminiowej? To mega niezdrowe
OdpowiedzUsuńMożna spróbować upiec bez folii, ale może się przypalić.
UsuńA na marginesie, poproszę o naukowe dowody na to, że folia aluminiowa dopuszczona do użytku spożywczego jest mega niezdrowa.
Dzień dobry. Super pomysł na urozmaicenie jadłospisu na poście warzywno owocowym. Zamierzam wypróbować jutro. Odnosząc się do folii aluminiowej, wszystko co z aluminium, folia ale i garnki stają się szkodliwe w kontakcie z kwasem z gotowanych w nich produktów. Pierwiastek aluminium wpływa negatywnie na komórki układu nerwowego a co się z tym wiąże może przyspieszać proces starzenia się mózgu. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWygląda ciekawie. Zastanawia mnie jedynie uzycie suszonych owoców. O e chyba nie są dopuszczone podczas postu?
OdpowiedzUsuńTak, są dopuszczone w ilościach dekoracyjnych śliwki i żurawina suszone bez dodatku cukru.
UsuńHej! W ilościach dekoracyjnych można używać owoców jagodowych. Śliwki sa owocami pestkowymi i to z największą ilością cukru - dlatego powidła nie potrzebują cukru. Nawet w ilościach dekoracyjnych nie są dopuszczone na diecie.
UsuńHej, nie, nie tylko owoce jagodowe są w ilościach dekoracyjnych. Zerknij do najnowszych tabelek.
UsuńNatomiast o suszonych śliwkach wspomina dr. Dąbrowska w swojej książce z przepisami, bodajże na str. 30-tej.
Raczej nie o suszonych śliwkach, a o suszonej śliwce. Jednej śliwce. Lepiej nie pisać, że śliwki są dozwolone, bo ktoś gotów pomyśleć, że kilka na raz może zjeść a ewidentnie w przepisie nie służy ona do bezpośredniego jedzenia a raczej jako przyprawa nadająca charakterystycznego aromatu :)
UsuńWszystko fajnie tylko że 400g marchewki zajmuje połowe wysokości mojej tortownicy 19cm i po podpieczeniu wcale nie zmniejszyła objętości
OdpowiedzUsuńTo chyba jakaś nadzwyczajna marchewka ;). Wszystkie owoce i warzywa miękną i zmniejszają swoją objętość po obróbce cieplnej.
UsuńBardzO dziękuję za przepis 😊😊juz się piecze ..doczekać się nie mogę 😆😆
OdpowiedzUsuńSmacznego w takim razie :)
Usuńspoko
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pani przepisy! Szarlotka wyszła przepyszna!Jednak mam pytanie, poniewaz wiem, ze jabłka mozna spożywać w małych ilościach :(. Ile takie ciasto może stać,by się nie zepsuło ? Na ile kawałków sobie Pani pozwalała?
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuje :). Jeden kawałek dziennie, wtedy już nie jem jabłek. W lodówce kilka dni bez problemu wytrzyma.
UsuńPodobnie robiłam. Na spód resztki z sokowirówki po soku z marchwi. Innym razem to były resztki z buraków, a raz po prostu starta dynia. Posypałam przyprawą do pierników, na to jabłka z cynamonem. Czasem te wszystkie resztki z sokowirówki (nie z tej wolnoobrotowej - ale takiej z lat 70-tych) posypywałam cynamonem, abo tą przyprawą do pierników, wyklepałam placuszki , na papier do pieczenia i wysuszyłam w piekarniku. Smakowały jak ciasteczka.. i to był miód dla mojej duszy na diecie dr Dąbrowskiej. Jadłam zwykle wieczorami, żeby poziom cukru przez noc nie spadł za bardzo :)
OdpowiedzUsuńMiło pozdrawiam 💐 i dziękuję za wspaniałe przepisy 👌🌹
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za miłe słowa :)
UsuńTermoobieg czy gora dol piekarnik aby na gorze tak ladnie sie przypieklo?
OdpowiedzUsuńWedle uznania, jak piekę bez termoobiegu.
UsuńWitam. Zabieram się dzisiaj chyba za ten przepis, bo ewidentnie mi tego brakuje. Pytanie tylko ile dziennie można zjeść porcji tego ciasta? :) bo ja to bym chyba zjadł całe od razu :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, nooo niestety całego nie można :), choć bardzo kusi..., ale jeden kawałek tak!
UsuńJabłecznik jest świetny nawet jako ciast poza postem. Dodałam do jabłek przed pieczeniem łyżkę pektyny w proszku( w czasie diety raczej zabroniona) i masa po upieczeniu miała konsystencję gęstego kiślu. Na górze rozsmarowałam dżem 100% z czarnej porzeczki.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na odmianę tej szarlotki :)
UsuńNajlepsza jest na zimno :-) zrobiłam według przepisu, ale dałam tylko cynamon i kardamon. Było pyszne. W sumie jadłam przez 4 dni, dodawałam do tego kilka borówek. Dzisiaj piekę kolejną :D
OdpowiedzUsuńWspaniale! Smacznego :)
UsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńzaraz wyjmuję marchewkowy spód (rozmieszałam marchew z przyprawą do piernika) i nakładam jabłka (z cynamonem). Zastanawiam się jednak - tak na przyszłość - czy można namoczyć suszoną żurawinę (bez cukru), zblendować ją i użyć jako "dżemu" między marchewką a jabłkami?
Myślę, że spokojne można, tylko trzeba pamiętać, że to ma być ilość dekoracyjna :).
UsuńIle kalorii jest w 100g?
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z samym cynamonem
Pycha
Bardzo ciekawy pomysł tylko w owocowo-warzywnym poście nie jada się żurawiny, śliwek, rodzynek.
OdpowiedzUsuńW poście warzywno-owocowym jada się w ilościach dekoracyjnych żurawinę i śliwki, ale te suszone bez cukru.
UsuńSuper wygląda! Jutro robię! Mam pytanie, czy mogę dodać trochę posypać erytrytorem marchew, żeby bardziej osłodzić...??? O ile wiem erytrytor nie jest zabroniony (chyba że się mylę ;)), tylko raczej się obawiam, że może marchew puści wodę, czy coś...?
OdpowiedzUsuńNiestety w tym temacie nie pomogę, bo nie mam doświadczenia z erytrolem.
UsuńCzy mozna używać mleczka kokosowego do dyni .Czy jest zabronione?
OdpowiedzUsuńCzy mówimy o diecie Dąbrowskiej?
UsuńDziś zrobiłam i tylko dodałam cynamon i zmielone goździk w małej ilości bardzo pyszny deserek ,polecam 👌
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńBardzo fajne zdjęcia. Gratuluję.
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, dziękuję :)
Usuń