Wegański bigos (dieta dr Dąbrowskiej)
Bigos to tradycyjne polskie danie uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków. Niestety jest potrawą bardzo kaloryczną i ciężkostrawną. A co zrobić, żeby mogli go jeść, także weganie i ci co na diecie ? Oczywiście nieco odchudzić i przygotować wersję bez mięsa. 😊.
Dziś zapraszam Was na właśnie taki pyszny bigos i lekkostrawny wegański bigos, który jest przygotowany także zgodnie z dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Według najnowszej książki w trakcie diety można spożywać śliwki, więc opcjonalnie można wrzucić kilka sztuk.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- sałatkę z cykorii z kiszonym ogórkiem i pomidorami
- szpinak z pomidorami
- gazpacho, czyli warzywny chłodnik
- ryż z kalafiora z marchewką
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- frytki z dyni piżmowej
- zielony koktajl z grejpfrutem
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
A na deser 😍
Wegański bigos (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowanie: 40 minut
Składniki:
- 1/2 małej białej kapusty
- 1000 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 1/2 jabłka
- 3-4 śliwki suszone
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela anielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 ziarenka jałowca
- mielony kminek
- czerwona papryka
- sól himalajska lub morska opcjonalnie
Wykonanie:
Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, śliwki kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Dodajemy koncentrat, ziele, listek, jałowiec i pieprz. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie bigos przyprawiamy pozostałymi przyprawami i dokładnie mieszamy. Moja kapusta kiszona była dosyć słona, wiec soli już nie dodawałam.
Agatko dziś też zrobiłam bigos wegański, choć zupełnie inny. Z Twojego przepisu chętnie skorzystam :) Jestem pod wielkim wrażeniem zmiany graficznej bloga - wygląda pięknie :) POza tym każde zdjęcie jak obraz. Chylę czoła, pięknie jest :) Pozdrawiam serdecznie Małgosia
OdpowiedzUsuńMałgosiu, bardzo bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :), lejesz miód na moje serce, tym bardziej wiedząc jak piękne zdjęcia Ty robisz <3.
UsuńDuży buziak!
Wygląda przepysznie i zapewne tak samo smakuje. :)
OdpowiedzUsuńPachnie jak prawdziwy :D, smakuje też pysznie!
UsuńBigosik ekstra. Sam przyrządzam podobny, ale zazwyczaj pełno w nim suszonych grzybów. Przed świętami jednak różni tacy, co to się za znajomych a przyjaciół podają, obłupili mnie strasznie z zapasów z jesieni i od nowego roku już tak bogato nie będzie :)
OdpowiedzUsuń:D, oj to smuteczek jest !
UsuńGotujemy bez dodatku wody?
OdpowiedzUsuńTak, gotujemy bez wody.Pod przykryciem kapusta puści pięknie sok ☺.
UsuńA czy można go jesc na poście dr. Dąbrowskiej?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej!
UsuńNie można jeść suszonych owoców na poście dr dąbrowskiej.
UsuńTak, można jeść suszone śliwki na poście! Zgodnie z najnowszą książką z przepisami dr Dąbrowskiej. A dokładniej, takie info znajduje się na str. 30 :). Zachęcam do sprawdzenia.
UsuńA która to konkretnie książka jest?
Usuńhttps://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2018/01/dieta-warzywno-owocowa-dr-ewy.html
UsuńA czy można go jesc na poście dr. Dąbrowskiej?
OdpowiedzUsuńWłaśnie się gotuje, co i rusz próbuję, tylko że co chwila podlewam kwasem z kapusty, bo moje kapusty coś ciężkie w puszczaniu wody :) Tylko ile czasu gotować taki bigosik? Mój siedzi godzinę i jeszcze może więcej. Póki co - bardzo mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje, to może już wystarczy gotowania? :)
UsuńGotował się ponad 1,5 godziny ale jest pyszny :)
UsuńTo wspaniale :).
UsuńJa tez właśnie gotuje i tez już ponad godzinę. Jeszcze nie jest taki jak Twój na zdjęciu, ten Twój to w ogóle taki ciemny jest, u mnie lekko różowy od koncentratu :( i cały czad twardy
UsuńJa nie lubię rozgotowanego bigosu, więc taki twardawy mi pasuje :).
UsuńKolorem się nie kieruj, każdy monitor może nieco inaczej pokazywać kolor.
papryka suszona czy swieża?
OdpowiedzUsuńSuszona :).
UsuńMoj pierwszy bigos w życiu i wyszedł ogień :) pyszny, wspaniały, smakowity :) dziękuje za świetny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszą takie słowa :). Zapraszam częściej!
UsuńDziękuję za przepis, wyszedł przepyszny
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :).
Usuńnie można gorczycy na poście dr Dąbrowskiej
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma gorczycy.
UsuńZrobiłam wczoraj ten bigos,ale nikt go nie chce jeść bo jedzenie samej kapusty średnio nam podchodzi,często sięgam po vege potrawy ale ten wybór jest nietrafiony.
OdpowiedzUsuńNaprawdę gotujemy bez wody?
OdpowiedzUsuńNaprawdę :). Kapusta pod przykryciem puści sok, więc nie ma potrzeby rozcieńczania bigosu wodą.
UsuńJest pyszniutki! Dziękuję za świetny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował :).
UsuńCzy w trakcie postu zamiast suszonych śliwek można do bigosu wegańskiego dodać suszone grzyby?
OdpowiedzUsuńNiestety jakiekolwiek grzyby są całkowicie zabronione na poście.
UsuńNo wlasnie chcialam o to spytac czy Dr Dabrowska pozwala na grzybki. W zwiazku z tym, ze nie jestem na tej Diecie a przepis jest super dodam sobie grzybków :)
UsuńPozdrawiam
Kasia
Będzie pysznie :).
UsuńDziekuje bardzo za ten przepis :) Nie jestem na Diecie Dr Dabrowskiej. Ale za to uwielbiam weganskie i wegetarianskie potrawy . Skorzystam! Dzis robilam pierwszy raz "Kalafiornice" z Pani przepisu - super :) Podpatrze jeszcze kilka przepisów z Diety Dr Dabrowskiej :)
OdpowiedzUsuńKasia
Bardzo mi miło :). Cieszę się, że moje przepisy smakują!
UsuńA jaki koncentrat? Jest jakis "kupny" bez cukru i innych dodatków?
OdpowiedzUsuńTak, kupny. Trzeba sprawdzać skład na etykiecie.
UsuńJaki koncentrat? Jest dozwolony jakiś "kupny"?
OdpowiedzUsuńTak, są dozwolone te o prawidłowym składzie. Jak wyżej.
UsuńBigos ten na diecie Dąbrowskiej musi być z koncentratem bez cukru (bo większość niestety cukier zawiera) oraz bez śliwek (powideł)
OdpowiedzUsuńTak, zgadza się, koncentrat musi być bez cukru. Natomiast suszone śliwka można w niewielkiej ilości (w przepisie nie ma żadnych powideł), taką informację znajdziemy w książce p. Beaty Dąbrowskiej.
UsuńA jeśli mam sama kapustę kiszoną?
OdpowiedzUsuńTeż będzie pysznie :)
Usuń