Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej)
Wegański wywar warzywny podstawowy jest przepisem bazą to większości zup, które można jeść w trakcie diety doktor Dąbrowskiej. Z reguły gotuję taką porcję, a potem dzielę ją na przykład na trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański makaronem z marchewki.
O szczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj). A tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej i co można jeść podczas diety.
- szpinak z pomidorami
- ryż z kalafiora z marchewką
- leczo wegańskie
- zupę z kiszonych ogórków
- wegański rosół z makaronem z marchewki
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- kalafiornicę
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 duża cebula
- kawałek kapusty
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 goździki
- sól morska lub himalajska
- ok. 3 litrów wody
- gałązki natki lub lubczyku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki po czym opiekamy ją na suchej patelni. Pora kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wszystko wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
O rety, to musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się z Tobą zgadzam :).
UsuńJak długo można przechowywać bulion?
OdpowiedzUsuńZ warzywami wytrzyma w chłodnym miejscu 2-3 dni. Jeśli chcemy go przetrzymać dłużej, możemy go po prostu zawekować w słoikach.
UsuńCzy taka duża porcję trzeba zjeść podczas jednego posiłku w trakcie postu dr.Dabrowskiej? Zupka pyszna :)
OdpowiedzUsuńNie, to jest porcja na cały garnek :). Jemy tyle, ile mamy ochotę.
UsuńDziękuję za potwierdzenie! Pozdrawiam
UsuńZrobiłam. Jest pyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ja też go lubię :).
UsuńWitam, nie raz przeszłam post dr Dąbrowskiej używając takiego wywaru do przygotowania zupy. Teraz widzę, że zarówno gotowany seler jak i marchewka są zabronione. To jak to z nimi jest? :)
OdpowiedzUsuńA gdzie pojawiły się takie wiadomości? Dowiem się z chęcią :).
UsuńSzczerze powiedziawszy to nie słyszałam tego. Wiadomo, że z gotowaną marchewką nie można przesadzać, ale w wywarze nie ma jej dużo.
Zabrałam się za robienie :) Bardzo pomocna stronie, czuje że na nowo odkrywam kuchnie:) Ile średnio gotujecie warzywa?
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dzięki i trzymam kciuki :)
UsuńBardzo mi miło, dzięki i trzymam kciuki :)
Usuń