Zielony koktajl z grejpfrutem (dieta dr Dąbrowskiej)


Dziś zapraszam na pyszny i zdrowy zielony koktajl z grejpfrutem i jabłkiem. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, najlepiej oczywiście wypić go zaraz po zmiksowaniu, wtedy zyskamy najwięcej wartości odżywczych. Przepis, który znajdziecie poniżej został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej. Natomiast jeśli nie jesteście na diecie możecie go przygotować także z dodatkiem miodu, żeby był słodszy.



Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:


Zielony koktajl z grejpfrutem (dieta dr Dąbrowskiej)

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 1 jabłko
  • 1/2 grejpfruta
  • 2 spore garści świeżego szpianku
  • woda mineralna


Wykonanie:
Owoce bardzo dokładnie myjemy i obieramy. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Szpinak płuczemy i rwiemy na kawałki, grejpfruta i jabłko kroimy w duża kostkę. Wszystko wrzucamy do blednera i uzupełniamy wodą. Ja wlewam około 1/2 szklanki, ale wszystko zależy od tego jak gęsty koktajl lubicie, ja wolę gęsty. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy. Najlepiej jest go wypić od razu po przygotowaniu, jeśli nie wypijemy go od razu, to napój przechowujemy w lodówce.

Komentarze

  1. Świetne połączenie, musi być bardzo smaczny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienity. Orzezwiajacy, pachnący. Super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Ja dziś zrobiłam pierwszy raz :) Dodałam kawałek imbiru, polecam!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! ja też czasami robię z imbirem, boski <3

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja w innym przepisie też, a do tego miętę :).

      Usuń
  5. Można wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można, tylko wtedy tracimy wartości odżywcze, które znajdują się w wyrzucanych wytłoczynach. A taki gęsty koktajl przy okazji też nas zapycha :).

      Usuń
  6. Mam pytanie.
    Jaki najlepiej zakupić blender, aby mielił warzywa surowe na taką gęstszą papkę, ,żeby nie pić soków jedynie,a zjadać cały zmielony owoc. Będę wdzięczna za podpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam blenderów typu mix&go. Są super, bo od razu mają zakrętki można je zebrać ze sobą albo schować w lodówce. Bardzo dobrze też miksują.
      Też jestem zwolenniczką zmiksowanych owoców, a nie soków. :).

      Usuń

Prześlij komentarz