Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem
I znowu wróciłam do pieczenia chlebów! Ostatnio szczególnie upatrzyłam sobie ciężkie chleby razowe żytnie na zakwasie z dużą ilością ziaren i otrębów. Ich przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko wymieszać wszystkie składniki, a potem czekać aż nasz chleb wyrośnie. Dziś jednak na blogu pojawił się nieco lżejszy chleb. Wypatrzyłam go u zaprzyjaźnionej Breni z bloga Kuchnia Breni. Brenia jest mistrzynią jeśli chodzi o pieczenie chleba, więc nie miałam żadnych obaw korzystając z jej przepisu. Zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem.
Domowy chleb najlepszy!
Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na chleby na zakwasie:
- Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami
- Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
- Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
- Chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami
- Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie
- Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie
- Wiejski chleb francuski na zakwasie
- Chleb na zakwasie z mąką gryczaną
- Chleb wieloziarnisty na zakwasie
- Chleb pszenny na zakwasie z Vermont
- Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy
- Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu
- Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami
- Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem
- Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie
- Chleb lniany na zakwasie
- Chleb na zakwasie z ziarnami
- Chleb razowy na zakwasie
- Chleb na zakwasie z San Francisco
- Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem
Czas przygotowania: 70 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 2 keksówki
Składniki:
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 5 łyżek kminku
- 2 szklanki bardzo ciepłej wody
- 1 szklanka gazowanej wody
- 2 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki aktywnego zakwasu
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- otręby do obsypania foremek
Wykonanie:
Do sporej miski wsypujemy suche składniki. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką, następnie dolewamy wodę gazowaną. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez 10 minut. Na koniec do ciasta dodajemy 3 łyżki kminku i mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody.
Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni.
Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy folią spożywczą i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około 9-10 godzin.
Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy folią spożywczą i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około 9-10 godzin.
Gdy chleby wyrosną, zdejmujemy folię. Obydwa chleby delikatnie nacinamy i posypujemy kminkiem. Wstawiamy je do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez 60 minut, po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie chleb wyjmujmy z foremki i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz