Dahl z soczewicy (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej)

soczewica-z-pomidorami

Dahl, to indyjski gulasz z soczewicy. To pyszne, sycące, aromatyczne i rozgrzewające danie, a przy okazji jest bardzo łatwe do przygotowania. Dahl z soczewicy możemy je również jeść podczas wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej, ponieważ zawiera wszystkie dozwolone składniki, należy tylko pamiętać, żeby bardzo oszczędnie dodawać do niego oliwę podczas smażenia, żeby nasza potrawa nie była zbyt kaloryczna.

O szczegółach wychodzenia z diety i jego zasadach poczytacie pod tym linkiem - klik tutajNa blogu możecie też znaleźć informacje o nowym protokole wyjścia - kliknij tutaj.



Polecam zakup książek dr Dąbrowskiej dotyczących wychodzenia:

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na wychodzenie z diety:


Dahl z soczewicy (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:

  • 200 g suchej czerwonej soczewicy
  • ok. 2 szklanek wody
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (3 cm)
  • 1 szklanka gęstej pasaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • odrobina oliwy z oliwek EV
  • sól morska lub himalajska
  • czarny pieprz
  • limonka
  • liście kolendry



Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy przyprawy, imbir, odrobinę wody i smażymy razem przez 1-2 minuty.
Soczewicę płuczemy na sicie pod zimną wodą, wrzucamy do garnka, dodajemy przesmażoną cebulę z przyprawami, wszystko zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka, wtedy dodajemy pomidory. Solimy i pieprzymy. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
Danie przekładamy na głęboki talerz, skrapiamy limoną i posypujemy listkami kolendry.

Komentarze

Prześlij komentarz