Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dąbrowskiej)
Karnawał już za nami..., teraz przyszła pora na lekką wstrzemięźliwość, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów, który nie wiadomo skąd nagle się nam pojawił na wadze 😀. A poza tym małymi kroczkami zacznie się nam zbliżać wiosna, wiecie co mam na myśli ! Dzisiejszy przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej, więc nie zawiera ani grama tłuszczu, ale oczywiście, jeśli nie jesteście na diecie, możecie też go sobie zrobić, dodając na przykład do smażenia cebuli nieco oliwy z oliwek.
Grillowana cukinia z warzywami po grecku to idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, a lubią się zdrowo odżywiać.
Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- ratatouille, warzywny gulasz
- sałatka z pieczonych buraków
- szpinak z pomidorami
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- wegański rosół z makaronem z marchewki
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
- wegańską szarlotkę
Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dabrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 łodyżki selera naciowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- sól morska lub himalajska
- pieprz czarny
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki
- szczypta ostrej papryki
- listki natki pietruszki
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko przypalamy, aż poczujemy jej aromat.
Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce warzywnej. Łodyżki selera kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do cebuli, podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, i jeśli jest taka potrzeba, dolewany jeszcze nieco wody. Wszystko dusimy razem przez 5 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy sokiem z cytryny.
W międzyczasie cukinię płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości 2 cm., solimy je i pieprzymy. Grillujemy na suchej patelni grillowej z obydwu stron do uzyskania lekko złocistego koloru.
Cukinię wykładamy na talerz, układamy na niej warzywa, podajemy posypane natką.
kolacja idealna <3
OdpowiedzUsuńDokładnie tak <3
UsuńBoskie przepisy. 1000x Dzięki
OdpowiedzUsuńMiło mi,polecam :).
UsuńA koncentrat pomidorowy na Dąbrowskiej można?
OdpowiedzUsuńTak,jeśli ma prawidłowy skład,bez zbędnych dodatków.
UsuńPani przepisy są świetne i nspirują do podjęcia i utrzymania diety
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszą takie słowa, serdecznie dziękuję :)
UsuńPodpinam się do tego komentarza - jestem właśnie na diecie (po raz 8-my w życiu, staram sie regularnie robić profilaktycznie) i cały czas odkrywam uroki tej diety. A dzięki temu blogowi mam kolejną inspirację - zamiast cukinii można dać grillowanego bakłażana z grillowanym czosnkiem...
UsuńEwa, niezwykle mi miło :). Tak, bakłażan też jest pyszny.
Usuń