Kokosowy wegański pudding z tapioką i mango
Kokosowy wegański pudding z tapioką i mango to moje ostatnie kulinarne odkrycie! Te małe przezroczyste kuleczki ugotowane w mleczku kokosowym tworzą idealne połączenie z aromatycznym musem z mango. Do osłodzenia deseru użyłam cukru koksowego, dlatego pudding nie jest idealnie biały.
Parę słów o tapioce
Tapioka to nic innego jak kasza z manioku.
Tapioka jest lekkostrawna i pożywna. Jest idealna dla alergików i osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna.
Wysoka zawartość węglowodanów czyni z tapioki produkt wysokoenergetyczny – w jego 100 gramach znajduje się ok. 350 kcal. W jej składzie miejsce problematycznego glutenu zajmuje dobroczynny błonnik pokarmowy, który pomaga uregulować rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom. Tapioka zawiera też tiaminę, witaminę B6 i kwas foliowy i wiele mikro- i makroelementów, przede wszystkim wapń, ale też żelazo, potas, fosfor, a nawet pewne ilości cynku i magnezu.
Wartości odżywcze w 100 g suchej tapioki
- Wartość energetyczna - 358 kcal
- Białko ogółem - 0.19 g
- Tłuszcz - 0.02 g
- Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35)
- Błonnik - 0.9 g
- Tiamina – 0.004 mg
- Witamina B6 - 0.008 mg
- Kwas foliowy - 4 µg
- Wapń – 20 mg
- Żelazo - 1.58 mg
- Magnez - 1 mg
- Fosfor - 7 mg
- Potas - 11 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk - 0.12 mg
- Kwasy tłuszczowe nasycone - 0.005 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0.005 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0.003 g
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 1/2 szklanki tapioki
- 400 ml wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 200 ml pure z mango
- ziarenka granata
Tapiokę wsypujemy do garnuszka, w którym będziemy ją później gotować. Wlewamy do niej wodę i mleczko. Odstawiamy na 60 minut do namoczenia. Po tym czasie garnek ustawiamy na kuchence, dodajemy kardamon i gotujemy tapiokę na małym ogniu do momentu, aż kuleczki będą przezroczyste. Tapiokę mieszamy, aby nie przywarła do dna garnka. Kuchenkę wyłączamy, do tapioki dodajemy cukier i esencję, mieszamy.
Gorący pudding przekładamy do szklaneczek i odstawiamy je do przestygnięcia. Na wierzchu układamy mus z mango, który posypujemy ziarenkami granata.
Komentarze
Prześlij komentarz