Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami
Kocham wszelakie pasztety szczególnie zimą! Wiadomo, okres świąt, Nowego Roku, a potem Karnawał, to taki tradycyjny czas na przygotowanie tego specjału.
W staropolskiej kuchni znajdziemy
mnóstwo przepisów na pasztety. Zdecydowanie królują w niej pasztety z
dziczyzną. Sławetny pasztet z zająca ma niepowtarzalny smak - to zdecydowanie
mój faworyt - niestety dziś, kiedy to populacja zajęcy drastycznie zmalała, rzadko
pojawia się na naszych stołach. Z reguły do przygotowania pasztetu
wykorzystujemy różne rodzaje mięsa: drób, wołowinę, wieprzowinę i dziczyznę.
Dodamy do nich także wątróbkę, suszone grzyby, czasem suszone śliwki i sporo
przypraw. Ugotowane, upieczone lub uduszone wcześniej mięso dokładnie mielimy,
a następnie po wymieszaniu z dodatkami pieczemy w piekarniku. Możemy je
także upiec w kąpieli wodnej (foremki umieszczamy w większym naczyniu
wypełnionym wodą), pasztet będzie wtedy delikatniejszy.
W tym roku postanowiłam nieco
urozmaicić pieczone w domu pasztety, do czego i Was zachęcam, i przygotowałam
delikatny pasztet drobiowy z dodatkiem suszonych moreli i pistacji. Jego
wykonanie nie jest tak pracochłonne, jak w przypadku klasycznego pasztetu, ponieważ
mięsa przed pieczeniem nie gotujemy, tylko mielimy, a następnie pieczemy w
wyżej wymienionej kąpieli wodnej.
Ostatnia sobota Karnawału to idealny czas na jego upieczenie.
Pasztet drobiowy z pistacjami i
morelami
Proporcje na 3 foremki o długości
23 cm
Składniki:
- 700 g piersi
- 700 g filetów z udka kurczaka
- 500 g wątróbki
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 duże jajka
- 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 3 garści pistacji
- 3 garści suszonych moreli
- kilka plasterków wędzonego boczku
Wykonanie:
Mięso z kurczaka i wątróbkę
kroimy kostkę i następnie albo mielimy albo blendujemy. Przekładamy do dużej
miski, wbijamy jajka, dodajemy bulion, masło i przyprawy. Wszystko bardzo
dobrze mieszamy.
Morele kroimy w paski, pistacje
siekamy, ale niezbyt drobno, dodajemy do masy, mieszamy. Mięso przekładamy do
foremek, na wierzchu układamy plasterki boczku. Pasztet pieczemy przez 60 minut
w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w kąpieli wodnej. Na 5 minut przez
zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni, żeby pasztet się nieco
przyrumienił.
Komentarze
Prześlij komentarz