Pieczony falafel (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej)
Dziś zapraszam Was na kolejny przepis, który będzie idealny do przygotowania podczas wychodzenia z diety dr Ewy Dąbrowskiej. W pierwszych jego dniach dozwolone są wszystkie produkty strączkowe i odrobina oliwy z oliwek EV. Pieczony falafel zawiera tylko i wyłącznie ciecierzycę i mnóstwo aromatycznych przypraw.
Natomiast jeśli nie musicie jakoś szczególnie liczyć kalorii i nie wychodzicie akurat z diety do naszych pysznych falafeli możecie także przygotować domową pastę sezamową czyli tahini. To bardzo smakowity duet!
Zdecydowanie polecam zakup książek dr Dąbrowskiej:
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na wychodzenie z diety:
Pieczony falafel
Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki chili
- 1-2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek EV do smarowania kotlecików
- ziarenka granata
- listki kolendry
Inspiracja Jadłonomia.
Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy sporą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc.
Cebulę i czosnek obieramy. Zioła drobno siekamy. Ciecierzycę odcedzamy i mielimy wraz z cebulą i czosnkiem w maszynce do mielenia mięsa. Można też ją zblendować, ale zdecydowanie łatwiej szybciej i lepiej jest ją zmielić. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy i zioła. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy także 2-3 łyżki zimnej wody. Konsystencja masy jest odpowiednia, gdy po ściśnięciu da się z niej formować kotleciki.
Miskę z masą szczelnie przykrywamy i chowamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Papier w miejscach gdzie będą leżały falafele malujemy minimalną ilością tłuszczu, wówczas kotleciki nie przywrą do podłoża. Masę wyjmujemy z lodówki i mokrymi rękoma formujemy z niej małe kotleciki o średnicy około 4-5 centymetrów (około łyżka masy), ściskając dokładnie masę, żeby podczas pieczenia się nie rozpadły. Układamy je na papierze, górną część malujemy odrobiną oleju i pieczemy przez około 15-20 minut z jednej strony, a następnie 10 minut z drugiej.
Podajemy posypane granatem i kolendrą.
Doskonale smakują na gorąco i na zimno.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Papier w miejscach gdzie będą leżały falafele malujemy minimalną ilością tłuszczu, wówczas kotleciki nie przywrą do podłoża. Masę wyjmujemy z lodówki i mokrymi rękoma formujemy z niej małe kotleciki o średnicy około 4-5 centymetrów (około łyżka masy), ściskając dokładnie masę, żeby podczas pieczenia się nie rozpadły. Układamy je na papierze, górną część malujemy odrobiną oleju i pieczemy przez około 15-20 minut z jednej strony, a następnie 10 minut z drugiej.
Podajemy posypane granatem i kolendrą.
Doskonale smakują na gorąco i na zimno.
Kusząco wygląda. :)
OdpowiedzUsuń:).
UsuńWygląda to cudownie! <3
OdpowiedzUsuńI smakuje też :).
Usuńuwielbiam falafle, ale nie jadam smażonego. muszę spróbować takiej pieczonej wersji :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie jest idealny :).
UsuńSuper przepis. Wyszło pyszne. Niestety po pieczeniu moje falafele sie kruszą. Czy to znaczy, że masa byla za sucha?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. To kwestia wyczucia, u mnie na początku też się rozpadły :). Za drugim razem na pewno będą ok!
UsuńCiecierzycę po namoczeniu gotujemy? Czy surową mielimy? Dziękuję za przepisowe wsparcie 🤗
OdpowiedzUsuńRobimy tak jak w przepisie, czyli nie gotujemy.
UsuńMiło mi bardzo :)
Czy można użyć ciecierzycy z puszki ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
musi byc surowa namoczona (nie ugotowana) ta z puszki/słoika jest już ugotowana (nadaje sie na np.hummus)
UsuńNie, ciecierzyca z puszki jest ugotowana, nie nadaje się. Tutaj musi być surowa.
UsuńW której fazie wyjścia możemy spożyć ten posiłek? 😊
OdpowiedzUsuńW pierwszych jego dniach dozwolone są wszystkie produkty strączkowe i odrobina oliwy z oliwek EV. Pieczony falafel zawiera tylko i wyłącznie ciecierzycę i mnóstwo aromatycznych przypraw.
Usuń