Śledzie w pomarańczach i szafranie

ryby-w-slokiu-z-pomaranczami


We wtorek Ostatki, czyli nasz tradycyjny polski śledzik, dlatego dziś zapraszam moich Czytelników na kolejny pyszny pomysł na tę wspaniała rybę. Śledzie w pomarańczach i szafranie nie dość, że pięknie ciszą oko, to także doskonale smakują. Gózdzki i pomarańcze to idealny duet, a na dodatek wspaniale komponuje się z rybą

A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍:


Śledzie w pomarańczach i szafranie
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania 2 dni
Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • starta skórka z pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy
  • kilka nitek szafranu
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 3 goździki
  • kilka płatków suszonej papryczki chili
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Następnie płuczemy je i wycieramy papierowym ręcznikiem. 
W moździerzu delikatnie rozgniatamy pieprz, goździki i płatki papryki, zostawiając wyczuwalne kawałki przypraw. Wsypujemy je do słoika, w którym będziemy marynować śledzie. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i szafran. Odstawiamy na 15 minut, aby szafran puścił kolor. Mieszamy.
Rybę kroimy w dzwonka i wkładamy do marynaty. Dolewamy olej, tak aby śledzie były nim całkowicie przykryte. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na dwa dni.


Komentarze