Śledzie w pomarańczach i szafranie
We wtorek Ostatki, czyli nasz tradycyjny polski śledzik, dlatego dziś zapraszam moich Czytelników na kolejny pyszny pomysł na tę wspaniała rybę. Śledzie w pomarańczach i szafranie nie dość, że pięknie ciszą oko, to także doskonale smakują. Gózdzki i pomarańcze to idealny duet, a na dodatek wspaniale komponuje się z rybą
A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍:
A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍:
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledzie w majeranku
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Śledzie remoulade z selerem
- Marynowane śledzie
- Marynowane śledzie II
- Jarzynowa sałatka ze śledziem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Domowe rolmopsy z papryką
- Śledź po kaszubsku II
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z pieczonymi burakami
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w buraczkowej pierzynce
Śledzie w pomarańczach i szafranie
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania 2 dni
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- starta skórka z pomarańczy
- sok z 2 pomarańczy
- kilka nitek szafranu
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 3 goździki
- kilka płatków suszonej papryczki chili
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Następnie płuczemy je i wycieramy papierowym ręcznikiem.
W moździerzu delikatnie rozgniatamy pieprz, goździki i płatki papryki, zostawiając wyczuwalne kawałki przypraw. Wsypujemy je do słoika, w którym będziemy marynować śledzie. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i szafran. Odstawiamy na 15 minut, aby szafran puścił kolor. Mieszamy.
Rybę kroimy w dzwonka i wkładamy do marynaty. Dolewamy olej, tak aby śledzie były nim całkowicie przykryte. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na dwa dni.
Rybę kroimy w dzwonka i wkładamy do marynaty. Dolewamy olej, tak aby śledzie były nim całkowicie przykryte. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na dwa dni.
Komentarze
Prześlij komentarz