Surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej)
W prostocie siła! I tak jest w przypadku dzisiejszego przepisu. Kilka składników, chwila przygotowania i na naszym talerzu ląduje pyszna i zdrowa surówka. A poza tym popatrzcie jakie ma piękne kolory! Od razu chce się ją jeść, prawda ? 😍
Surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem została przygotowana zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej, czyli bez użycia cukru i tłuszczu. Jeśli nie jesteście na diecie możecie dodać do niej nieco oleju rzepakowego tłoczonego za zimno i szczyptę cukru.
Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- leczo wegańskie
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
- wegańską szarlotkę
Surówka z kapusty z marchewka i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 marchewka
- 1 kwaśne jabłko
- sól morska lub himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- sok z cytryny
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i głąb, a następnie ją szatkujemy. Wrzucamy do miski, delikatnie posypujemy sola i ugniatamy, żeby zmiękła i puściła nieco soku.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wrzucamy do miski z kapustą, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie surówkę ponownie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną natką z pietruszki.
Jejku ale super zdj.
OdpowiedzUsuńDziękuję :).
UsuńMam pytanie-czy na diecie można pić grzybek tybetański?
UsuńNie ma go na liście dozwolonych produktów. Najlepiej zapytać u źródła
Usuń