Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej)

warzywa-duszone-na-patelni

Dziś na blogu pojawia się kolejny lekki wegański przepis, który można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Może być także stosowany podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Jest to beztłuszczowa wariacja mieszanki warzyw, której używamy do przygotowania naszej ulubionej ryby po grecku. Warzywa przygotowane w ten sposób możemy też dodać do ryby przygotowanej na parze podczas wychodzenia z diety. Wtedy będziemy się rozkoszować rybą po grecku w wersji light.


Tutaj znajdziecie  podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:




Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:


  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodyżki selera naciowego 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz czarny
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • listki natki pietruszki


Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko przypalamy, aż poczujemy jej aromat. 
Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce warzywnej. Łodyżki selera kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do cebuli, podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, i jeśli jest taka potrzeba, dolewany jeszcze nieco wody. Wszystko dusimy razem przez 5 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy sokiem z cytryny.

Komentarze