Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej)
Z kalafiornicą, czyli wegańską a la jajecznicą spotkałam się po raz pierwszy w trakcie diety warzywno-owocowej. I powiem Wam, że podbiła ona nasze podniebienia. Jest przygotowana bez tłuszczu, robi się ją bardzo prosto i szybko. Na pewno wejdzie na stałe do naszego menu, wtedy cebulę i czosnek zeszklimy na odrobinie oliwy z oliwek.
W przepisie opcjonalnie można wykorzystać czarną sól, która charakteryzuje się specyficznym jajecznym zapachem.
Jeśli lubicie nie kalafiora al dente przedłużcie nieco czas gotowania. My lubimy takiego lekko twardawego, więc ja gotuję go dokładnie tyle ile w przepisie.
Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- gazpacho, czyli warzywny chłodnik
- młodą kapustę z koperkiem
- ryż z kalafiora z marchewką
- leczo wegańskie
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- wegański rosół z makaronem z marchewki
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- woda lub wegański wywar warzywny
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól morska lub himalajska
- opcjonalnie czarna sól
- 2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki szczypioru
Kalafior myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki, cześć możemy zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i kalafior. Dokładnie mieszamy, jeśli jest za mało płynu dodajemy jeszcze odrobinę wody lub wywaru. Kalafior nie może w nim pływać, tylko ma być lekko wilgotny, żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut.
Kalafiornicę podajemy posypaną szczypiorem.
O rety, wygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńJest mniam <3
UsuńŚwietne przepisy! Do pełni szczęścia brakuje mi tylko rozpiski kalorii potraw🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Mnie też brakuje tych ilości kalorii, ale niestety nie jest to takie proste...
UsuńW tabelach kalorii wystarczy wpisać wagę produktów i stworzyć potrawę, wtedy wiadomo jaki ma skład odżywczy. Dla mnie nieważne czego ile, ważne że jest pyyyyszna :) Ale ja uwielbiam kalafior w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńWiem, że są :). Korzystam z nich czasami, ale nie zawsze są wszystkie składniki niestety...
UsuńA kalafior to też moja miłość!
Mmmmmpycha!!!! Cieszę się bardzo, ze tak wspanialy blog powstal. Rewelacyjne i mega pyszne przepisy :) :) :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję :).
OdpowiedzUsuńWygląda przepyszne, mam nadzieję,że tak samo smakuje -dzisiaj będę próbowała tej nowości
OdpowiedzUsuńNa diecie smakuje bosko <3.
UsuńPyyyyszne. Dodge jeszcze pomidora :) dziekuje!
OdpowiedzUsuńTaaak, ja też mam jeszcze wersję ze świeżym pomidorem :).
UsuńMega pyszna kalafiornica ,wszystkie przepisy są bardzo dobre 🤗
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Serdecznie zapraszam i smacznego :).
Usuńnie jest tak że nie można curry w tej diecie ?
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona przepisami na dania z postu dr Dąbrowskiej. Są tak smaczne, że aż nie czuje się, że to post. Nie po raz pierwszy przechodzę ten post, ale po raz pierwszy zajrzałam tutaj i bardzo dziękuję i gratuluję:-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Serdecznie zapraszam i smacznego :)
Usuń