Wegański rosół z makaronem z marchewki ( dieta dr Dąbrowskiej)
Zupy odgrywają istotną rolę w trakcie stosowania diety dr Dąbrowskiej, szczególnie gdy mamy ochotę na coś gorącego. Ja z reguły robiłam gęste zupy kremy, które przygotowywałam na bazie wegańskiego wywaru warzywnego, ale czasami mieliśmy ochotę na coś innego i tak powstał wegański rosół z makaronem z marchewki. Jest idealny na rozgrzewkę i naprawdę doskonale smakuje.
Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- leczo wegańskie
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- grillowaną cukinię z warzywami po grecku
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
- wegańską szarlotkę
Wegański rosół z makaronem z marchewki ( dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1,5 litra wegańskiego wywaru warzywnego
- 2 pory
- 1 marchewka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Wywar wlewamy do garnka.
Pory oczyszczamy, białą część kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka. Zieloną część wkładamy do wywaru w całości, później po ugotowaniu ją usuniemy. Wszystko gotujemy przez 20 minut na niewielkim ogniu.
Marchewkę obieramy i przy pomocy spiralizera robimy makaron.
Wywar przecedzamy przez sitko. Czysty rosół wlewamy do garnka, solimy i pieprzymy, wrzucamy do niego marchewkowy makaron i gotujemy przez 5 minut.
Podajemy z kilkoma krążkami ugotowanego pora i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz